Nye indlæg

Kategorier

 

Artikelserie om "Optimering af rytteren" i magasinet RIDEHESTEN

Skrevet af Lars Mars
19-06-2017 12:00
Kære læsere

Jeg har lavet en aftale om, at skrive en artikelserie med ride-magasinet RIDEHESTEN med mit koncept ”OPRIMERING AF RYTTEREN”.
 
Første artikel er udkommet med magasinet’ juni udgaven 1. juni 2017. Artiklen omhandler hvordan den fysiske-træning kan hjælpe rytteren uanset hvilket niveau sporten dyrkes på.

Jeg er fuldstændig blevet betaget af hestesports verdenen og alle de udviklingsmuligheder der er for rytterne. Jeg er normalt passioneret af at hjælpe sportsfolk til udvikling og håndtering af udfordringer - og efter at jeg nu har arbejdet med nogle spring-ryttere i noget tid, har heste-verdenen virkelig fanget min store interesse.
Derfor har jeg udarbejde nogle fokus-områder som en rytter vil have stor glæde af at benytte sig af, uanset niveau og ambitioner.

Over en række artikler vil jeg uddybe mine anbefalinger til hvordan RYTTEREN kan optimere sin sport på hesteryggen – det vil bl.a. indeholde flg. fokus-punkter:

• Styrke-træning, koordination, motorik, stabilitet (udkommet 1. juni 2017)
• Opvarmnings-øvelser inden ridning - Udstrækning og Smidighed (udkommer 1. juli)
• kondition
• Kost - Væske
• Søvn - Hvile
• Den mentale verden
• Optimering inden og under et stævne
• Vejrtrækning, både mht. ridningen, i hverdagen og til det mentale-område
• Forslag til en planlægnings- / check-plan
• Afstemning af forventninger og Mål
• Skadet – hest eller rytter. Brug tiden fornuftigt


Jeg har konstateret at en Rytter generelt har 100% fokus på hesten og glemmer ofte helt sig selv mht. ”Optimering” og ”Forberedelse”.

Hesten er (næsten) altid helt optimal forberedt mht.:
• Kost – restitution – udstyr - motion og træning mm.
Men Rytteren kan godt komme uoplagt og uforberedt til træninger mht.:
• Træt efter en lang dag - Mangel på sund energi-givende kost - Mangel på væske – samt Mangel på ”Optimering af kroppen” mht. fysik, smidighed, opvarmning ol.

Mit mål er at få skabt mere fokus på RYTTEREN - over en række artikler i ride-magasinet Ridehesten, vil jeg uddybe forskellige områder der med sikkerhed kan give RYTTEREN flere optimale træninger og stævner uanset hvilket niveau sporten dyrkes på.
Med oplysninger om ”Optimering af RYTTEREN” – håber jeg på, at kan hjælpe RYTTERNE med at få et nyt syn på mulige udviklende områder og måske få skabt nogle nye vaner.
• Bl.a. ved at rytteren ser sine handlinger i gennem ”nye briller” - og derved få åbnet op for flere muligheder – der kan være udviklende.
• Det kan være de små ting / ændringer der gør en forskel for succes i forhold til dine konkurrenter eller at få nogle endnu bedre træninger samt oplevelser med hesten.

Jeg er helt klar over, at man som rytter generelt kan ride på topplan uden at have optimal fokus på sig selv – rytteren har selvfølgelig et talent men typisk er hesten afgørende for placeringerne.
MEN sæt nu at RYTTEREN kunne få et optimalt udbytte af, at have lidt mere fokus på sig selv.

Alle mennesker kan have stor glæde af, at optimere sin hverdag - men når vi så også har sport med i hverdagen, kan vi få endnu mere gavn af, at have fokus på at optimerer vores krop.
Så vi kan få det optimale ud af vores sport og hverdag - uanset hvilket plan det dyrkes på.


Jeg oplever ofte, at når jeg spørger sportsfolk – ”Hvorfor de gør som de gør i bestemte situationer” - så ser de ofte på mig som om at jeg er en idiot og svare – ”Sådan gør man ”bare” inden for denne sport”.
• Det er simpelthen den dummeste holdning man kan have – når man ”bare gør noget for at gøre det”. (undskyld, min klare holdning)
• Stil spørgsmålstegn ved alt hvad du gør – hvis du ikke kan finde en optimal og logisk forklaring på hvorfor du gør som du gør - så find en anden og måske bedre måde at gøre tingene på.
Det er jo ikke sikret at fordi mange andre har gjort det - at det så også er det bedste for dig.

Vi ved nok alle, at ovenstående på en eller anden måde kan hjælpe os både i hverdagen og til vores sport – udfordringen er ofte bare lige, at få lavet lidt ændringer i vores vaner, så vi kan få skabt fokus på det der kan optimere os ☺


Hvis du er heste-interesseret håber jeg at du vil læse mine artikler med et ”åbent sind” - og vil prøve på at forstå mine tanker mht. hvad mine fokus-punkter kan hjælpe dig med.
Jeg har oplevet at heste-verdenen er en ”lidt lukket” verden i forhold til mange andre sportsgrene som jeg arbejder med – men kombinationen med at en hest og et menneske skal have det hele til at gå op i en højre enhed, har virkelig fanget min store interesse.
Derfor vil jeg forsøge at skabe fokus på områder som med sikkerhed kan hjælpe alle RYTTERE på den ene eller anden måde - uanset rytterens niveau og fremtidige mål.

Jeg har en stor passion for at hjælpe sportsfolk med at skabe udvikling, få skabt fokus og få
synliggjort de muligheder der er - for at de bedre kan nå sit/sine mål og ønsker.
• De fleste sportsfolk træner og agere ofte ud fra bestemte mønstre og rytmer – det kan både være ”super godt” i nogle tilfælde men også ”knap så godt” i andre.
 
Fastlåst:
Jeg har erfaret at når man dyrker sin sport - er man ofte fastlåst i nogle bestemte mønstre
• ”sådan gør man bare ” - og det bliver der ikke stillet spørgsmål til
• ”Sådan har man altid gjort” og det har ”de bedste” også gjort i gennem tiderne – så det bliver man ved med.
Dette kan hæmme en personlig udvikling.

Vaner:
Vaner kan være rigtig gode – men nogle vaner kan også være gamle, indgroede og hæmmende for vores udvikling.
• Vi slår ofte autopiloten til og handler ud fra samme reaktionsmønstre hver gang.

Jeg håber at jeg har fået fanget din opmærksomhed – så du har lyst til at læse artiklerne i ride-magasinet RIDEHESTEN eller på deres hjemmeside www.ridehesten.com vedr.
”Optimering af RYTTEREN” og hvad der kan hjælpe dig til, at få endnu bedre ride-oplevelser.


Jeg vil ønske dig og din/dine heste en rigtig god juni måned
 

Med sportslig hilsen
Lars Mars


Kategori: Alle
 
Lars Mars Johansen  | larsmars@mail.dk