Forældres rolle - i forhold til deres barn som udøver.
Forældre og barn/udøver området, er et stort emne og indeholder mange forskellige parametre, som kan ligge til grund for vores trivsel, præstationer og handlemønstre. Derfor mener jeg at der er et stor behov for at skabe fokus på dette emne - til stor fordel for forældre og barnet/udøveren, til endnu bedre udvikling,præstation og oplevelser både i hverdagen og med sporten.
Når jeg arbejder med hjemmeboende sportsudøvere opfordre jeg at forældrene også deltager i alle eller nogle af vores møder - fordi de ofte en en stor del af udøverens sportsliv.
Der er typisk mange følelser forbundet med sporten, og det kan meget let give et lidt for "højspændt" forhold mellem forældre og barn/udøver.
For at kunne få de bedste oplevelser er det vigtigt at vi har fokus på, at forældre og barn/udøver er opmærksomme på hinanden med bl.a. flg. områder:
- Kommunikationen
- Afstemte forventninger til hinanden
- Realistisk sportslig-niveau og målsætning
- Klare aftaler med hvem der gør hvad og hvornår
- Glæden til det man gør
- Trivsel
Jeg hjælper med at få skabt et overblik over hvor det kan være hensigtsmæssigt,
at være opmærksom, og hvor det kan være optimalt at ændre eller udvikle.
Se jer som et TEAM
Jeg vil gerne være med til at skabe forståelse for den fantastiske mulighed, der er for at kunne skelne mellem hverdagen, med de praktiske ting - og sporten med de områder der skal tages stilling til.
Således at der er en tydelig forskel på "Forældre-rollen", og "Hjælper rollen":
- I rollerne som forældre og barn - er der stor risiko for at hverdagen, og følelser er involveret, og det er typisk ikke hensigtsmæssigt.
- I et TEAM - kan rollerne ses som hjælper og udøver - det giver en meget bedre mulighed for at være rationelle både i tanker og tale.
I et TEAM hjælper man til at gøre hinanden gode, og skaber forståelse for hinanden - således at både forældre og barn er lydhøre overfor hinanden, uden at der er følelser involveret.
Tag fat i problemerne/udfordringerne - de forsvinder ikke af sig selv.
Det kan være en svær opgave for forældrene og barnet at komme tilbage til de nære snakke, eller at få dem skabt, hvis parterne har bevæget sig lidt fra hinanden, eller hvis alt bare køre i faste vaner. Parterne kan næsten komme til at leve i hver deres verden, selvom de er meget sammen.
Her kan det være en stor fordel at få lidt hjælp ”ude fra". Jeg kan se det hele fra et ”helikopter-perspektiv”, og derved få et overblik, uden at der er følelser involveret.
Målet er at forældre og barn får skabt en brugbar forståelse for hinanden -
og evt. får skabt nye vaner og handlemønstre.
Der ligge mange små og større optimerende detaljer og muligheder og venter på at blive ført ud i livet.
Jeg kan hjælpe forældre og barn/udøver med at få skabt endnu mere fokus på alle de områder,
der kan hjælpe og optimere deres forhold - til stor fordel for både hverdagen og sporten.
Kontakt mig meget gerne for en uforpligtende snak om jeres ønsker og behov -
så kan jeg forklare hvordan jeg kan hjælpe.
Med sportslig hilsen
Lars mars
Det kan være svært at få taget snakken om hvad der er mest hensigtsmæssigt -
MEN det er forældrenes ansvar og opgave.
Forældrene vil selvfølgelig altid det bedste for deres barn – men hvis man ikke er opmærksom, kan der ligge store udfordringer i alt det, der IKKE lige bliver sagt eller afstemt.
I en travl hverdag er det meget let at glemme, at få spurgt ordentligt ind til hinanden. Over tid kan der opstå en masse indforståede situationer, bl.a. fordi forældre og barnet/rytteren har opbygget og har haft de samme handlemønstre og talemåder i en lang periode, og tror derved, at det er det bedste for den anden. MEN med tiden ændre vi os, så det er vigtigt at forældre konstant er opmærksomme på disse ændringer, bl.a. fordi at barnet/rytteren kan have svært ved at udtrykke det, og med en god portion følelser oveni, så kan der meget let opstå skuffelser og frustrationer og måske manglende kommunikation, som i sidste ende kan give dårligere trivsel og præstationer for barnet/rytteren.
Når jeg coacher sportsudøvere, høre jeg ofte om de tanker og udfordringer, som de har overfor deres forældre, det kan bl.a. være:
- Forventninger og målsætninger der ikke er afstemte
- At der bare er gået for lang tid siden at de har haft en god nærværende snak
- At de føler, forældrene ikke har tid til at lytte
- At de ikke vil giver forældrene spekulationer
- At de ikke har lyst til at komme i en diskussion, hvor der er følelser involveret, og derved ikke siger noget.