BLOGOptimering af spilleren og sportsudøveren

TRIVSEL - FODBOLD- OG HÅNDBOLDSPILLER (24/4-24)


Er du fodbold- eller håndbold spiller – eller forældre til en ung spiller


HVORDAN TRIVES SPILLEREN OG ”MENNESKET INDE I SPILLEREN” ?

 • Der er typisk mest fokus på spilletid, præstation, anerkendelse, succes o.l.
 • Og så glemmer både spilleren, træneren og familie/forældre ofte, at spørge ind til hvordan ”mennesket inde i spilleren” har det.

Forventninger

Man kan ikke bare forvente, at det er en selvfølge, at en spiller der har talent og er dygtig – automatisk også har kompetencerne til at kunne håndtere bl.a.:

 • Frygten for ikke at kunne opfylde forventninger fra sig selv, fra trænere, fra medspillere, fra forældre og fra omverdenen.
 • Frygten for ikke at kunne ”slå til”.
 • Udfordringer eller manglende resultater i en længere periode.
 • Udfordringer i, og efter en skadesperiode.
 • At bliver flyttet op på et ældre alderstrin.
 • Et stort pres ved f.eks. at få chancen på bænken til en førsteholds-kamp – eller at skulle spille nogle minutter, eller hele kampen.
 • Stresset ved ikke at vide om man er udtaget til holdet, til næste kamp – eller frustrationen hvis man ikke er udtaget.
 • Eller som man kan læse om for tiden, mht. ”store” kontrakter med helt unge fodboldspillere – tænk på det pres der bliver påført et ungt menneske.

Typisk forventer alle, at en spiller der har succes også trives – men jeg oplever rigtig mange der faktisk ikke trives – og fuldstændig har glemt GLÆDEN til spillet, fordi der konstant er meste fokus på at skulle leve op til noget, at skulle præstere, og at ”undgå at lave fejl”.


Forældre

Når jeg hjælper unge spillere, kan deres forældre ofte blive overraskede, når spilleren/deres barn begynder at fortælle om det pres som de kan føle. Mange unge mennesker og forældre kan have svært at få sat ord på den følelsesmæssige-del - og når det går godt, så er alt vel godt!!!


Fra ”Den Danske Ordbog” på nettet:

”Trivsel er et udtryk for et velbefindende, der giver et enkelte menneske følelsen af overskud, gåpåmod, handlekraft og glæde ved livet”.


Undersøgelse om trivsel

Undersøgelser viser skræmmende tal på, at rigtig mange børn og unge mistrives, og mange voksne er stressede – mange er rigtig gode til at skjule det overfor dem selv, samt overfor trænere, venner og familie. Derfor anbefaler jeg at alle omkring spilleren er opmærksomme, og ofte spørger ind til hvordan spilleren, og ”mennesket inde i spilleren” har det.


Der er sket noget med vores mentale-indstilling

Gennem de sidste 16 år hvor jeg professionelt har arbejdet/hjulpet unge og voksne sportsudøvere inden for mange forskellige sportsgrene – med bl.a. at skabe nye kompetencer til udvikling og præstation - eller til håndtering af eventuelle udfordringer. Kan jeg se at god trivsel og mental-sundhed samt fokus på ”mennesket inde i spilleren” er blevet en mangelvare hos rigtig mange – vi driver simpelthen alt for meget rovdrift på os selv - med en konstant søgen på succes, anerkendelse, samt om vi er ”gode nok” – og så glemmer vi glæden.


Glæden

Vi glemmer ofte GLÆDEN ved at dyrke sporten – glæden til alt det der går godt – glæden ved alt det som vi kan - glæden ved at træne - glæden ved at tage til kampe for at gøre det, som man har trænet/øvet sig på – fællesskabet – glæden i hverdagen - og meget mere.


"FRYGT" – påvirker selvværd og trivsel

Rigtig mange fokusere mere på ”det som kan være/kan blive svært” og ”det som de frygter” - alt er blevet mere ”alvorligt” – det påvirker bevidst eller ubevidst hjernen til at være i ”alarmberedskab” – og ”frygten” bliver let en fast del af vores mentale-indstilling i alle situationer.

Det stresser både hjerne og krop, og går udover vores selvværd og trivsel.


Det er efter min mening vigtigt at alle omkring spilleren, både spilleren selv, træneren og familie/forældre, er opmærksomme på at spilleren og ”mennesket inde i spilleren” trives – både til træning, til kampe og i hverdagen – også hvis der er ”knap så gode” perioder.


Der er alt for mange "lappe-løsninger"

 • Rigtig mange trænere og forældre taler mest om hvordan spilleren bliver bedre til at præstere, mht. optimal træning, eller til håndtering af perioder der går ”knap så godt” - og knap så meget, eller overhovedet ikke om hvordan spilleren, og ”mennesket inde i spilleren” trives.

SPORTEN SKAL IKKE VÆRE EN JAGT PÅ SUCCES – MEN SKABE GLÆDE

 • Når vi glæder os over det som vi gør – eller glæder os over at finde løsninger til at få det til at gå godt – skabes der ”ro på” i hjernen.
 • Når vi har ”ro på” i hjerne – skabes der overskud til at kunne tage de bedste beslutninger.
 • Når vi kan tage de bedste beslutninger – kan vi meget bedre hjælpe os selv til at trives i hverdagen.

Hjælp din hjerne

Man bliver ikke en bedre spillere af at være frustreret, at være alvorlig, eller at se sur ud.


Jeg siger ikke at man bare skal være ”lalleglad” – MEN hvis vores hjerne mærker noget ubehageligt, vil den automatisk gå i ”alarmberedskab” – og dermed bliver det svære at håndtere forskelige situationer.


HUSK AT DET HELE HÆNGER SAMMEN – OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN

Vi slæber alle vores oplevelser med for situation til situation både i sporten, i hverdagen, og i livet – derfor er det vigtigt at vi har kompetencer til at håndtere forskellige situationer – og at en situation ikke bare lige skal overstås, i et håb om at det bliver bedre næste gang – det gør det typisk ikke, hvis der ikke bliver fundet løsninger.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED OPTIMERING AF DIN TRIVSEL – DIT BARNS TRIVSEL – DINE SPILLERES TRIVSEL.


Under dette indlæg kan du læse flere af mine forslag til optimering og og udviklende muligheder


Her på min hjemmeside kan du også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Du er meget velkommen til at kontakte mig, under "KONTAKT" i menuen – så kan vi tage en uforpligtende snak om hvordan vi sammen kan skabe nye fordele for dig i din sport


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering


Optimering af spilleren og sportsudøveren

MENTALTRÆNER/COACH ER FOR ALLE (9/3-24)


1) Til at skabe robuste fundamenter til næste niveau – eller til at vedholde et højt niveau.

2) Til at skabe nye/flere kompetencer til endnu mere udvikling og præstation.

3) Til håndtering af eventuelle udfordringer, der kan hæmme udvikling, præstation, samt glæden


Rigtig mange tager den mentale-verden for givet, og ikke skænker det en tanke – eller forventer at de mentale-kompetencer automatisk udvikler sig i takt med vores erfaringer fra det som vi gør i sporten – og det gør den selvfølgelig også i en vis grad.


Vores hjerne har også bare ”sit eget liv” – en del af hjernen ”krybdyr-hjernen”, er nemlig altid på vagt, og vurdere på, om den skal være i ”alarmberedskab”.


Hvis den bliver lidt usikker på om vi er klar til en ”opgave” - vil den typisk kunne påvirke os med:

 • Meget nervøsitet, som kan påvirke vores koncentration og glæden.
 • Tvivl om vi er ”god nok” – og god nok i forhold til andre.
 • Følelser som kan medføre frustration, skuffelse, og fortvivelse.

Hvis vi over noget tid gør det normalt at ”krybdyr-hjernen” får lov til at påvirke, uden at vi håndtere det – så vil den blive rigtig god til det – og vi lader oftest bare vores ”moderne hjerne” acceptere det, og lader det være en del af at dyrke sport.


Mentale-kompetencer

Vi kan træne og træne for at dygtiggøre os – men hvis vores mentale-kompetencer ikke følger med udviklingen, eller hvis noget driller os lidt, uden at vi gør noget ved det - så kan det bevidst eller ubevidst hæmme udviklingen, præstationen og glæden ved sporten.


Vi kan heldigvis hjælpe hjernen

Tænk på hjernen som en muskel - den skal trænes for at blive stærkere (bedre), som f.eks. hvis det var din krop, du gerne vil gøre stærkere – eller når du træner gentagelser, gentagelser, gentagelser i din sport for at blive bedre / holde niveauet.


Der er nogle lette områder som hjælper hjerne, og den mentale-del rigtig meget

 • Smil.
 • Ros dig selv for det som du kan.
 • ”Fejl” skaber god viden – i stedet for at se den som negativ
 • Glæde til det som du gør

Jo mere vi påvirker hjernen med positive indtryk – jo mere ”ro på” og overskud skaber vi


Mentaltræner

Det kan være en rigtig god investering at bruge en mentaltræner

 • En mentaltræner skal ikke være din træner - og skal ikke/behøves ikke, at have speciale i din sport.
 • En mentaltræner skal kunne vejlede og coache udøveren/spilleren og ”mennesket inde i udøveren/spilleren”, ud fra det mentale-område, samt informere om vigtige ”tillægs-områder” som kan understøtte den mentale-del, (med bl.a.: kost, væske, søvn, hvile, vejrtrækning, planlægning, fysisk, osv.)

Sportslig-træner vs. mental-træner

 • En sportslig-træner og en mental-træner skal ikke være den samme person.
 • Spilleren/udøveren og ”mennesket inde i spilleren/udøveren” skal kunne ”tømme hovedet” for tanker, og eventuelle holdninger der kan opstå overfor træneren i perioder - så det ikke får betydning for deres fremtidige samarbejde.

Find den rigtige mentaltræner/coach for dig

Der er rigtig mange udbydere på markedet – som alle sammen vil spilleren/udøveren det bedste - så jeg vil anbefale at du bruger lidt tid på, at finde den som du har tillid til, og god kemi med.


Gennem årene er der efter min mening kommet alt for mange ”mentaltrænere” på markedet - med quickfix-løsninger, og lover ”guld og grønne skove” som et fingerknips. Hvis du bare gør ”sådan” – så forsvinde eventuelle udfordringer.


MEN det kommer altså kun ændringer hvis du selv er ihærdig og arbejde med det, og med gentagelser, gentagelser, gentagelser.


Der findes ingen ”quickfix” for hjernen, som er holdbart – på et tidspunkt vil den finde tilbage til udgangspunktet igen, hvis der ikke opbygges gode robuste fundamenter


Spørg altid mentaltræneren om deres CV – ikke ud fra hvem de har hjulpet, men hvilke mentale erfaringer og kompetencer de selv har fra konkurrencer.


I over 16 år har jeg hjulpet unge og voksne udøvere med at skabe forståelse for hvordan vores hjerne og krop fungere, og reagere i forskellige situationer – og hvordan vi kan hjælpe den på den bedste måde.


Jeg er stor tilhænger af en holistisk tilgang til udøveren samt ”mennesket inde i udøveren” – altså, at det hele hænger sammen, og har stor indflydelse på hinanden.


Og netop når vi får skabt forståelse/viden for hvordan vi bedst kan hjælpe vores hjerne og krop i forskellige situationer – kan vi meget bedre skabe ”ro på” og overblik, til at tage de bedste beslutninger – og dermed kan hjælpe/guide ponyen/hesten på den bedste måde.


Udøver/spiller og forældre

Der kan være mange følelser involveret i sport, og mellem udøver og forældre – og det kan virkelig komme på en stor prøve, både i hverdagen og inden og efter træning og konkurrencer/kampe/stævner.


Der er rigtig mange fordele ved at udøver/spiller og forældre bruger en mentaltræner/coach – så de sammen kan få synliggjort hvordan de kan hjælpe hinanden på den bedste måde, i stedet for at ramme de ”knap så gode situationer”. Det skal være dejligt at dyrke sport og at være en del af det.


Er det pinligt - at udvikle sig ?

Jeg oplever ofte at sportsudøvere ikke ønsker at vise at de bruger en mentaltræner – måske fordi at de føler at det er ”pinligt” eller at det er ”svaghedstegn”, at vise at man ikke selv kan klare situationen. MEN det er jo netop sejt, at man gør noget ekstra for at få det bedste udbytte, og de bedste oplevelser med sin sport.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN MENTALE OPTIMERING – OG EVT. AT BRUGE EN MENTALTRÆNER/COACH


Under dette indlæg kan du læse flere af mine forslag til optimering og og udviklende muligheder


Her på min hjemmeside kan du også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Du er meget velkommen til at kontakte mig, under "KONTAKT" i menuen – så kan vi tage en uforpligtende snak om hvordan vi sammen kan skabe nye fordele for dig i din sport


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering


Optimering af spilleren og sportsudøveren

SKAB SYNLIGHED OVERFOR DIN TRÆNER ? (29/2-24)


TIL SPILLERE OG INDIVIDUELLE SPORTSUDØVERE

 • Er du frustreret over at træneren ikke giver dig spilletid på holdet.
 • Er du frustreret over at træneren ikke lige udvælger dig til større konkurrencer/stævner.

Skab synlighed overfor din træner

Uanset om man dyrker holdsport eller individuel sport – så kan det være fornuftigt at gøre sig mere synlig.


Træneren ved selvfølgelig godt hvem man er – men med en konstante påvirkning kan spilleren/udøveren skabe muligheder for sig selv.


Hvis du føler at din indsats er optimal – og at du præstere godt, sammenlignet med de andre omkring dig – men mangler du lide at kommen ”gennem nåleøjet”, så din træner vælger dig - til holdet – til at få spilletid – eller til at blive udtaget til individuelle/hold konkurrencer.


Hvis to eller flere er lige gode på hver deres måde og i forskellige situationer – kan det være tilfældigheder der gør at træneren vælger den ene frem for den anden


GØR DIG SYNLIG - UDOVER DINE RESULTATER OG PRÆSTATIONER

McDonald’s og Coca Cola gør sig konstant synlige - selv om at de er nogle af verdens mest kendte brands – så reklamere de konstant for at være synlige – for at påvirke forbrugernes valg.


På samme måde kan spilleren / udøveren med stor fordel skabe synlighed for sig selv – ved at påvirke træneren, og skabe opmærksomhed med små ”glimt” inden, under og efter træninger - som stille og roligt vil printe sig ind i trænerens hukommelse.


Mentale påvirkninger

Frustrationer kan gøre at man helt glemmer glæden til sporten – fordi at det er blevet mere en kamp om at skabe resultater, for at vise sig frem - i forhold til glæden ved sporten.


Dette kan hæmme både udvikling, præstation og resultater fordi at man mere ”frygter at lave fejl” til træninger, og hvis man får chancen engang i mellem - i forhold til at glæde sig til at vise hvad man kan.


Dette kan meget let stresse både hjerne og krop, og give "ondt i maven" – som automatisk vil påvirke vores humør og indgangsvinkler i hverdagen.


Jeg hjælper ofte spillere og udøvere til at få skabt ”ro på” og overblik i hjernen – og dermed skabe overskud, til at finde den bedste vej til at trives, og til at håndtere det ”lidt negative” og frustrationer, så de ikke får overtaget. Samt at vi laver planer til at gøre spilleren/udøveren mere synlig.


GØR DIG SYNLIG

Vi kan ikke forvente at træneren altid har fokus på alle udøvere – hvis der er mange spillere der er gode på de forskellige pladser - eller hvis der er mange udøvere der kæmper om at få de eftertragtede pladser til konkurrencen/stævnet – derfor kan det være rigtig godt at forsøge, at skille sig ud fra mængden på en positiv måde


PRØV AT SE DIG SOM ET ”PRODUKT” SOM DU GERNE VIL FREMVISE PÅ DEN BEDSTE MÅDE


DER ER MANGE MULIGHEDER FOR AT PÅVIRKE TRÆNEREN

1) Hvor står du når træneren informere om dagens træning

- Står du forrest, og viser at du er mega klar – eller står du bagved andre ?


2) Hvor sidder du, hvis I spiser sammen med holdet, eller med de andre udøvere

- Sidder du ved dem der er ”sikre-udvalg” – eller sidder du ved dem som måske er 2. eller 3. valg på holdet, eller i udvælgelsen til konkurrencen/stævnet ?


3) Søger du øjenkontakt med træneren

- Eller regner du med at træneren nok skal holde øje med dig og din indsats ?


4) Tager du lige en lille snak med træneren engang i mellem

- Spørger du træneren om hvad du kan gøre for at gøre dig fortjent til spilletid, eller til at konkurrere – eller forventer du at træneren nok skal fortælle dig, hvad du skal gøre, for at blive udvalgt og komme ”gennem nåleøjet” ?


Vi er alle mennesker – uanset om vi trænere eller spillere/udøver

- Alle husker en person der byder ind med god stemning og godt humør

- Alle husker gode eller sjove oplevelse

- Alle husker personer der viser ekstra interesse


Er du påvirket af ovenstående – så er du meget velkommen til at kontakte mig – så vi kan tage en uforpligtende snak om hvordan jeg måske kan hjælpe dig. Tlf.: 22791126 – Mail: larsmars@mail.dk


RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT GØRE DIG LIDT EKSTRA SYNLIG.


Under dette indlæg kan du læse flere af mine forslag til optimering og og udviklende muligheder


Her på min hjemmeside kan du også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Du er meget velkommen til at kontakte mig, under "KONTAKT" i menuen – så kan vi tage en uforpligtende snak om hvordan vi sammen kan skabe nye fordele for dig i din sport


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering


Optimering af spilleren og sportsudøveren

HUSKER DU AT LEGE ? (10/1-24)


Når vi starter til sport som barn eller ung, starter vi typisk med leg -

hvor det er sjovt og spændende at prøve noget af – og det er ok at vi ikke lige kan det hele -

vi griner bare af det, og glæder os til at prøve igen.


Efterhånden som vi bliver dygtigere og ældre – så er der typisk ikke tid til ”det pjat med at lege” mere – for nu skal vi være seriøse! – og forældrene er med på det.


Pludselig bliver hverdagen og sporten lidt for alvorlig – og vi glemmer GLÆDEN til vores sport – for nu SKAL vi til træning eller til kamp/stævne/konkurrence – og ikke til ”noget som vi føler er fedt og sjovt” – jo selvfølgelig, hvis det går godt, er det fedt og sjovt.


Den situation kan på et tidspunkt faktisk både hæmme vores udvikling og præstation, samt glæden til sporten – fordi at vores hjerne begynder at bruge masser af energi på, at fokusere på ”fejl”, og at fokusere på ”det som vi ikke lige kan” – vi bliver ”fastlåst” i rutiner - i stedet for at lege med løsninger, og at prøve noget af, for at se hvordan det virker.


Vi skal være opmærksomme på at sport og sportsmiljøer, eller vores egen opfattelse i sporten - er blevet meget hård for mange udøvere - og i stedet for at skabe glæde, skaber det ondt i maven og knap så gode psykiske-påvirkninger.


Jeg oplever rigtig mange børn og unge der ikke har det godt i deres sport – de og deres trænere er blevet alt for alvorlige – og sporten er gået fra at være en god oplevelse til at være et kæmpe pres.


FOKUS PÅ PRÆSTATIONEN ER BLEVET STØRRE END GLÆDEN TIL SPORTEN

Mange kæmper sig igennem træninger og konkurrencer/stævner/kampe uden den mindste glæde – glæden kommer typisk kun frem hvis de får ros for noget ekstraordinært, eller vinder medaljer – alt andet er bare blevet ”ren overlevelse”.


MENTAL INDSTILLING

Det kan både være fysisk- og mental-leg

 • Fysisk leg: Gennem leg kan vi meget lettere dygtiggøre os – når vi er nysgerrige på at prøve noget af, for at se hvordan det virker – udvikler vi os både motorisk og fysisk.
 • Mental leg: Vores mentale indstilling har en stor betydning for om vi føler, at noget er sjovt og spændende - eller om vi fokusere mest på at undgå at lave ”fejl”.

EN LEGENDE TRÆNING KAN ALTSÅ VÆRE LIDE SÅ SERIØS – SOM EN "ALVORLIG" TRÆNING –

DET ER VORES INDSTILLING DER BESTEMMER


DET KAN VÆRE SVÆRT AT LEGE OG VÆRE KREATIV – HVIS VI IKKE LÆRE DET

 • Vi kan ofte blive ved med at gentage de samme ting – også selv om at de måske ikke har den bedste virkning for os – og dermed kommer vi måske til at løbe ind i de samme ”udfordringer”, i forskellige situationer.

Undersøgelse

Det er skræmmende læsning, at nyere undersøgelser viser, at mange børn dropper legen i en tidligere aldre, i forhold til tidligere – og at den udendørs leg næsten er forsvundet - samt at mobilen og ipad/tablet har overtaget meget fra den aktive leg.


Legen som læring

Vores indlæring, kreativitet, bevægelse og motorik, samt mentale-indstilling udvikles rigtig godt ved at lege uanset alder – og ved at prøve noget af, uden at det skal måles i GODT ELLER SKIDT - men bare som en konstatering af hvordan det virkede, det vi lige gjorde.


VI KAN ALTSÅ GODT VÆRE MEGA SERIØSE OG AMBITIØSE – UDEN AT DET BEHØVES AT VÆRE ALVORLIGT


Jeg høre ofte både i nyhederne, og blandt mange som jeg taler med, at det er ”samfundets skyld” - at vi bliver mere og mere pressede og stressede – samt ”nødvendigheden” i at bruge de sociale medier, og de underholdende platforme, for at kunne socialisere sig, og være en del af hvad alle andre gør, ellers er man sat af fællesskabet – samt at alle skal have de højeste karakter – og lave de bedste præstationer både til træning og kampe/stævner/konkurrencer hver gang.


VI KAN ALTSÅ SELV TAGE ANSVAR – OG HJÆLPE VORES HJERNE TIL AT FINDE DEN BEDSTE VEJ FOR OS SELV


Glæden

Når jeg arbejder med sportsudøvere er et af hovedpunkterne altid at finde tilbage til GLÆDEN i sporten – og at glæde sig over alt det som man kan – i stedt for konstant at fokusere mest på ”fejl”, ”det knap så gode”, og det som ”kan blive svært”.


Legen

Når vi leger, kan vi f.eks. spørge hinanden om: ”kan du det” – og vi kan svare: ”det ved jeg ikke, men jeg kan prøve”. Desværre begynder rigtig mange pludseligt, at tænke på, ”hvad nu hvis jeg ikke kan det” – og så går hjernen i ”alarmberedskab” – i stedet for at glæde sig til at prøv.


Vi bliver mere og mere alvorlige – når vi konstant påtvinger vores hjerne at forholde os til alt – når vi har lært hjernen at vi konstant skal tage stilling, så vil den automatisk også tage stilling i en leg, og så er det pludselig ikke leg mere – fordi at vi styre den ud fra de påvirkninger som vi har fået udefra, og er vant til at alt skal have et formål.


Hvis legen med sig selv, og andre udebliver – hvor vi lære at færdes i et naturligt ”hierarki” – hvor det er helt naturligt at nogle er bedre end sig selv – og at alle ikke er, eller kan være lige dygtige – eller at have samme muligheder – men hvor vi lære at være glade for det som vi selv kan, og at være glade for det som vi gør for at udvikle os – samt at glæde os over muligheden for at gøre det som vi gør.


Prøv med flg. punkter:

1) Glæd dig til træningen, og til at øve dig – i stedet for at tænke på ”bare det går godt”.

2) Smil og et afslappet ansigt – skaber ro og overskud i hjernen.

3) Fokusere på hvorfor du dyrker din sport.

4) Glæd dig over det som du kan – vores hjerne bliver glad når vi roser os selv – det skaber overskud til at lære noget nyt, og til at dygtiggøre os – i stedet for at fokusere på det som vi føler ”kan være svært”.

5) Hvis du er ung, så fortæl dine forældre hvis noget er svært, eller hvis du er presset – så I har mulighed for at finde gode løsninger sammen, og evt. med træneren.

6) Hvis du er forældre, så være meget opmærksom på dit barn/udøveren – de er super gode til at holde noget skjult, f.eks. hvis de bøvler med noget.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT GENFINDE LEGEN – ELLER AT FORTSÆTTE MED LEGEN HVIS DU ER I GANG.


Under dette indlæg kan du læse flere af mine forslag til optimering og og udviklende muligheder


Her på min hjemmeside kan du også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Du er meget velkommen til at kontakte mig, under "KONTAKT" i menuen – så kan vi tage en uforpligtende snak om hvordan vi sammen kan skabe nye fordele for dig i din sport


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering


Optimering af spilleren og sportsudøveren

JEG ØNSKER ALLE EN GLÆDELIG JUL OG ET GODT NYTÅR (25/12-23)


Der er ikke mange dage tilbage af 2023 – men der er stadig masser ting der kan nås

 • JULEHYGGE – uanset hvordan der fejres jul – så er det godt og sundt at hygge sig med venner og familie.
 • EVALUERING AF ÅRET – ”Hvad var godt?” – og ”Hvad var knap så godt?” – ”Hvad kan jeg tage med ind i det nye år?” – ”Hvad kan der med fordel ændres på i det nye år?”.
 • MÅLSÆTNING FOR 2024 – Er der noget som du gerne vil ændre på ? – eller vil du fortsætte på samme måde som du gør nu ? Der er både Sportslige- og personlige mål.

I gennem flere år har jeg skrevet Blogindlæg her på siden – med ideer til alt hvad der kan hjælpe sportsudøveren/spilleren

Jeg har en stor passion for at videregive muligheder der kan hjælpe til ”Optimering af udøveren/spilleren” – med alt hvad der kan hjælpe til udvikling og præstation - samt til at huske GLÆDEN til sporten, så sporten og hverdagen ikke bliver lidt for ”alvorlig”.


I år er det blevet til nedenstående Blogindlæg fra mig

Du kan læse eller genlæse mine indlæg under denne blog:

 • SKADET FORBOLD- ELLER HÅNDBOLD SPILLER (2/12-23)
 • TEAM – FORÆLDRE OG UDØVER/SPILLER - (6/11-23)
 • FRYGTEN FOR AT FEJLE - (15/10-23)
 • ROS DIG SELV - (17/8-23)
 • ONDT ELLER STRAM I LÆNDEN - (23/7-23)
 • VÆR OPMÆRKSOM UNDER VARME FORHOLD (KOST OG VÆSKE) - (25/6-23)
 • TÆNK PÅ HELHEDEN - (7/6-23)
 • SOCIALE MEDIER OG MOBILTELEFONEN - (10/5-23)
 • VEJRTRÆKNING - (SKAB RO PÅ) - (25/4-23)
 • FORÆLDRE OG TRÆNERE – (UDØVERENS/SPILLERENS TRIVSEL) - (13/2-23)
 • HAR DU TAGET DET BEDSTE VALG FOR 2023 - (18/1-23)

JEG HJÆLPER UDØVERE OG SPILLEREN MED ALT HVAD DER KAN HJÆLPE DEM MHT.:

 • Håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme deres udvikling, præstation og glæden til sporten.
 • Til at skabe nye kompetencer, der kan lægge et mentalt-lag på de styrker som udøveren/spilleren har i forvejen. Mange tror fejlagtigt, at man kun bruger hjælp udefra hvis man har udfordringer.

Sammen finder vi alle de kompetencer som udøveren/spilleren allerede har – gør dem mere synlige og forstærker dem.


JEG ARBEJDER IKKE MED QUICKFIX LØSNINGER

 • Jeg sørger for at udøveren/spillerne får skabt en god viden og forståelse for hvorfor vores hjerne arbejder som den gør i forskellige situationer.
 • Vi får skabt gode robuste fundamenter – der kan skabe ”ro på” og overblik – til at kunne tage de bedste beslutninger i forskellige situationer.
 • Jeg sørger for at udøveren/spillerne får lette værktøjer – som let kan bruges i forskellige situationer.
 • Vi har altid fuld fokus på hele personen – både udøveren/spilleren og ”mennesket inde i udøveren/spilleren” – samt har fokus på helheden.

PRØV AT BRUGE EN MENTALTRÆNER I 2024

Alt for mange går desværre og bøvler med noget, som kan hæmme deres udvikling, præstation eller glæden til sporten – uden at gøre noget ved det – det er bare blevet en normal del af sporten og hverdagen.


Det kan være en stor fordel at få lidt hjælp udefra til at komme ud af ”knap så gode mønstre”, som stille og roligt er blevet skabt over tid – og som pludselig er blevet normlen.


Her på min hjemmeside kan du læse mere om hvordan jeg arbejde


Du er meget velkommen til at kontakte mig –

så kan vi tage en uforpligtende snak om hvordan vi sammen kan skabe nye fordele for dig i din sport og hverdag.


RIGTIG GLÆDELIG JUL

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner, samt optimering


Optimering af håndbold- og fodbold-spilleren

Skadet fodbold- eller håndbold spillere (2/12-23)


Måske er det dig – eller måske kender du en ?


En skades-periode kan skabe mentale udfordringer

Det kan være en mental hård tid, at komme i gennem en skades-periode – og mange oplever større eller mindre frustrationer og utålmodighed - nogle oplever måske endda en ”nedtur” i løbet af skades-perioden, som kan gøre det svært for både spilleren og ”mennesket inde i spilleren”.


Føle sig alene

Som holdspiller kan man let komme til at føle sig lidt alene i en skades-periode – og føle at man ikke er en del af holdet, fordi man ikke kan være med i ”inderkredsen” til træninger og kampe.


Identitet

Mange sportsudøvere føler at deres sport er deres identitet – så det kan skabe et helt ”tomrum”, når man ikke kan være med til at spille - og at der ikke lige er noget nyt at fortælle om,eller at blive genkendt for, i en længere periode.


En skades-periode kan bevidst eller ubevidst stresse både krop og hjerne

 • En stresset krop: Kan bl.a. nedsætte helingen og dermed forlænge skades-perioden.
 • En stresset/frustreret hjerne: Skaber mest fokus på alt det ”knap så gode”, i stedet for at fokusere på det som man kan i perioden.

Det kan være en rigtig god ide at få til tilknyttet en mentaltræner

Jeg hjælper skadede spillere med alt hvad der kan hjælpe dem til, at komme bedst muligt gennem et skades-forløb – både med at få styr på tankerne – samt at finde de muligheder der er for at navigere bedst muligt i perioden - med fokus på det som vi kan.

 • Hjælp til den mentale del: Hjælpe til at håndtere tanker og indstilling – så vi kommer lettest gennem skades-forløbet, samt kommer stærkt ud på den anden side.
 • Hjælp til den fysiske del: I samarbejde med fys. kan jeg hjælpe med at spilleren får trænet resten af kroppen – så vi udnytter skades-perioden optimalt.
 • Hjælp til optimering: Alt hvad der kan hjælpe både krop og hjerne, med kost, væske, søvn, hvile, planlægning – og måske tage lidt kropsvægt på, til mere styrke og eksplosivitet, eller at undgå at tage på.

Jeg skaber stor fokus på både spilleren og ”mennesket inde i spilleren”.

 • Vi får skabt en forståelse for at alt hænger sammen, og har en stor betydning for hinanden.
 • Vi skaber ro og tryghed i hjernen, til at skabe de bedste tanker og handlingsmønstre - samt at finde de bedste løsninger, ud fra spillerens og ”mennesket inde i spillerens” behov.

Mange kan opleve en skades-situation som nedenstående eksempel:

 1. I starten har spilleren motivationen til at komme godt og hurtigt tilbage – og der vises stor entusiasme fra fys og fysisktræner - genoptræning går godt i starten – holdkammeraterne, trænerne og ledelsen viser stor interesse og medfølelse – og der er stor interesse og positive ord med på vejen fra familie og venner.
 2. Men stille og roligt bliver det hverdag – genoptræningen bliver en rutine, og går op og ned - holdkammeraterne har deres træninger og kampe at fokusere på - og man er ikke helt med i alle de interne snakke der opstår inden, under og lige efter træninger og kampe, fællesskabet – trænere og ledelse har deres arbejdes-opgaver af fokusere på – nu kan man let begynde at føle sig lidt alene, med tankerne om hvornår og hvordan man kan komme tilbage på banen - og om man kan kæmpe sig tilbage til spilletid (for der er jo andre der kæmper for at beholde den plads som de har fået pga. ”din” skade).
 3. Nu er det let at begynde, at føle, at man ikke er en del af holdet – risikoen er at man begynder at trække sig lidt, og at holde sig lidt for sig selv – trække sig fra det bord som man altid sad ved til fællesspisninger – man begynder at gå mere med andre skadede spillere, eller spillere der sidder på bænken og ikke har spilletid.
 4. Pludselig har man gjort sig mere usynlig – og føler ikke, at der er den samme interesse for sin person mere.
 5. Og det kan også bliver svære at finde på noget, at skrive på de sociale medier – efter at man måske har lavet en del opdateringer i starten om sin udvikling og hvordan det går.

Familie og venner

Det kan være svært at tale om noget følsomt som f.eks. en skades-periode. Begge parter kan let komme til at stå i en svær situation, når der spørges ind til spilleren og ”mennesket inde i spilleren”:

 • Spilleren: Det kan meget let blive frustrerende og irriterende, hvis der ikke er noget nyt at fortælle – eller hvis skades-perioden påvirker spilleren meget.
 • ”Mennesket inde i spilleren”: Kan let påføre sig et ”skjold” bl.a. fordi at man måske ikke ønsker at gøre sig sårbar, eller ønsker at gøre familie og venner bekymret for hvordan det går - og dermed svare overfladisk – for både at skåne sig selv og familie og venner.
 • Familie og venner: Og omvendt spørger familie og venner måske ikke så meget mere, når der er gået noget tid - bl.a. for at ”skåne” spilleren og ”mennesket inde i spilleren” - fordi at de mærker, at det kan være ubehageligt for personen når de spørger, eller fordi at personen svare irriteret på spørgsmålene.

Ovenstående er bare et lille eksempel på de situationer som jeg oplever mest – både fra dem som jeg har hjulpet, og hjælper nu – samt fra mange situationer som man kan høre, og læse om i medierne. Men der er selvfølgelig mange andre eksempler.


Desværre er der rigtig rigtig mange der ikke ser ideen i, eller har tankerne på, at få lidt hjælp udefra til den mentale-del i en skades-periode.

 • Fordelene ved at bruge en udefra er bl.a., at spilleren og ”mennesket inde i spilleren” kan tømme hjernen uden at det har ”konsekvenser” - man bliver ikke husket for det som man siger – og man gør sig ikke ”svag/sårbar” overfor familie og venner, trænere og holdkammerater.
 • Man får hjælp til at navigere bedst muligt gennem skades-perioden.
 • Samt at få den nødvendige hjælp og sparring, når man skal i gang med at kæmpe sig tilbage på holdet og til spilletid.

Jeg kan hjælpe med hele pakken

Du er meget velkommen til at give mig et uforpligtende kald (tlf. 22791126) – så kan du høre om, og få svar på hvordan jeg kan hjælpe i en skades-periode.


Hjælp dig selv til at komme bedst muligt gennem en skades-periode

 • Accepter at du er blevet skadet – det er selvfølgelig mega irriterende/frustrerende – men skaden er sket, så vi skal hjælpe hjernen til at tænke rationelt.
 • Glæd dig over hver træning i genoptræningen – samt det som du også kan træne.
 • Glæd dig over hvert lille fremskridt – ikke kun de større.
 • Acceptere hvis det er lidt stilstand i en periode – det skaber ”ro på” når vi acceptere noget i en periode.
 • Gør dig så synlig som muligt – og hjælp f.eks. til ved træningerne på holdet, hvis du kan det – så kan du lave din genoptræning inden eller efter.
 • Fortæl hvordan det går til alle der spørger – også selv om at det kan være lidt frustrerende, hvis der er ikke lige er fremgange – husk at de spørger fordi at de er interesseret i dig, ikke for at irritere dig.
 • Del evt. dit forløb på de sociale medier – også hvis der ikke lige er fremgang i en periode – det er super godt at få det ud af hjernen – og andre vil nyde at følge din vej.
 • Kost og væske er vigtig for både krop og hjerne – både for heling af det skadede område, samt for at hjernen kan holde den positive stemning.
 • Skab fokus på nye ting som du har tid til i en skades-periode – f.eks. mere tid til at være sammen med familie og venner.

RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT KOMME GODT I GENNEM DIN SKADES-PERIODE –

ELLER AT HJÆLPE EN PERSON DER STÅR I EN SKADES-PERIODE.


Du kan læse flere af mine forslag til optimering og muligheder under dette indlæg


Her på min hjemmeside kan du også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren / spilleren

TEAM - FORÆLDRE OG SPORTSUDØVER (1/11-23)


Prøv at se jer som et TEAM når I taler sport - ikke som “barn og forældre” - men som “UDØVER og HJÆLPER”


Det skaber et godt ”rum” hvor der er en tydelig forskel på "Forældre-Barn-rollen", og "Hjælper-Udøver rollen":

 • I rollerne som "forældre og barn" - er der stor risiko for at hverdagen, det praktiske, og følelser bliver involveret i samtalen, og det er typisk ikke hensigtsmæssigt.
 • I et TEAM - hvor rollerne ses som "hjælper og udøver" - giver det en meget bedre mulighed for at vide hvordan udøveren (barnet) trives i sporten, og hvordan der bedst kan hjælpes til udvikling, eller håndtering af eventuelle udfordringer.

Der er mange følelser involveret mellem forældre og ”barn”

 • Forældre ønsker selvfølgelig det bedste for deres ”barn” – og har selvfølgelig også ”voksen-rollen” på sig.
 • ”Barnet” ønsker at vise overfor deres forældre, at de har styr på deres sport - samt at vise deres taknemmelighed for, at forældre gør det muligt at dyrke sporten.

Derfor kan der let opstå en anspændt stemning mellem ”barnet/udøveren” og forældre – fordi at begge parter har følelserne ”hængende uden på tøjet” – der skal altså ikke meget til, for at ”sige noget forkert” - eller at noget kan ”opfattes anderleders end det er ment”.


I et team hjælper man hinanden - og gør hinanden gode - både som udøver og som ”hjælper”.

 • Hjælp hinanden til - at blive gode, til at hjælpe hinanden.
 • Undgå forventninger - prøv i stedt, at fortælle hvad I ønsker af hinanden - og hvordan det bedst kan lade sig gøre.
 • Brug hinanden som sparringspartner – og lær af, og til hinanden.
 • Hjælpe hinanden til at forstå og acceptere hinanden.

Når I taler sport – så prøv at forestille jer, at I tager en kasket på, hvor der står ”SPORT” på –

nu er det kun SPORTEN det drejer sig om – og IKKE ANDET.


I et team kan man skabe et trygt ”rum” hvor man kan være mere konkret – uden at det bliver misforstået – fordi at der er klare aftaler om, at alt det der bliver sagt, er for at opnå de bedste oplevelser - uanset resultater og placeringer.


Kommunikation

Kommunikation er afgørende for et godt TEAM – snak stille og roligt sammen, og fortæl hinanden hvad I har brug for.

 • Alt kommunikation skal være konstruktiv – og alt hvad der bliver sagt og gjort - er for at hjælpe hinanden til, at få de bedste oplevelser.
 • Det er helt ok at være uenige om noget – men undgå diskussioner – tag en lille snak om det, så I skaber forståelse for hinanden - og find løsninger sammen.
 • Fortæl hinanden hvad I har brug for - så I kan hjælpe hinanden på den bedste måde.
 • Gør det muligt at snakke om alt - også de lidt svære følelses-områder, f.eks. ”fejl”, eller noget der ”går knap så godt” - jo mere vi snakker om tingene, jo lettere bliver det at håndtere dem.
 • Lav klare aftaler – og afstemte forventninger

Forvent ikke noget – hvis du ikke har sagt hvad du forventer

 • Der må aldrig forventes mere end det der er aftalt på forhånd.
 • Det er ikke en gættekonkurrence - derfor er det vigtigt, at have klare aftaler om hvordan man kan hjælpe hinanden.

Undgå at sporten bliver lidt for ”Alvorlig”

Alvorligt: Har ikke noget med seriøs at gøre – Alvorligt: Stresser hjernen – Seriøs: Gør os klar.

 • Smil og lav sjov sammen – gør det til en dejlig oplevelse at tale om sporten.
 • Fokusere på alt det gode – og find løsninger til at håndtere eventuelle udfordringer.
 • Jo mere vi hjælper hjernen med at fokusere på alt det gode - jo mere skaber hjernen “ro på” og tryghed - så vi kan hjælpe os selv og hinanden på den bedste måde.

Ros hinanden i teamet – det påvirker vores “belønnings-center” -

på samme måde som når vi spiser noget som vi godt kan lide - det skaber ro og overskud i hjernen.


Sig: ”VI” og ikke du – det giver en rigtig god fællesskabs følelse

 • F.eks.: Vi holder os til vores fokus-områder – vi husker hinanden på dem.
 • F.eks.: Vi havde ikke lige den bedste dag – eller vi gjorde det sgu rigtig godt i dag.
 • På den måde kommer udøveren ikke til at står alene, med eventuelle tanker, usikkerheder på eventuelle ”fejl”, eller ”noget knap så godt”.
 • Det skaber tryghed i hjernen når ”VI” er sammen om det.

Mentaltræner i jeres team

Der er store fordele for både forældre og ”barn” / hjælper og udøver ved at bruge kompetent hjælp udefra til optimering af teamet, og til det mentale-områder.


Mange føler at der skal være noget galt, før man vælger en mentaltræner – men det er meget lettere for begge parter (”barnet/udøveren” og forældre), at der kommer en udefra, uden at der er familiefølelser involveret – både mht. endnu mere udvikling og gode oplevelser, eller til håndtering af eventuelle udfordringer.


Vær opmærksom på at det hele hænger sammen – og har en stor betydning for hinanden

 • I mine Blogindlæg, og i den måde som jeg arbejder – har Jeg altid stor fokus på helheden og detaljerne – samt på både udøveren og ”mennesket inde i udøveren”.

RIGITG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT DIT OPTIMALE TEAM –

MED KLAR KOMMUNIKATION OG AFSTEMTE FORVENTNINGER


Du kan læse flere af mine forslag til optimering og muligheder under dette indlæg


Her på min hjemmeside kan du også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren

FRYGTEN FOR AT ”FEJLE” – ELLER FOR AT LAVE ”FEJL” (15/10-23)


Frygten for at lave ”fejl” – kan ofte fylde meget mere end glæden ved at vise det som man har trænet, eller øvet sig på.


Vi lever i en præstations-kultur, og en konstant søgen på anerkendelse – vi giver ofte samfundet skylden for, at vi bliver pressede med høje forventninger fra omverdenen.


MEN ofte er det os selv der sætter de høje forventninger – vores fokus på præstationer og resultater skaber en stress-tilstand som er med til, at skabe usikkerhed og tvivl til os selv.


Med et stort pres overfor os selv, kan vi faktisk helt glemme alt det som vi kan – og i stedet komme til at fokusere mest på ”alt det der kan være svært, eller kan gå knap så godt”.


Alle kan ikke vinde, eller komme på landsholdet –

men alle kan gøre sit bedste for at være optimal forberedt, og at have en positiv mental-indstilling.


Det er helt naturligt at vores hjerne søger efter de forklaringer som er lettest at forstå – altså at det f.eks. er omverdenens skyld at vi er pressede. Dvs. at vores hjerne er super god til at skubbe skylden og grunden videre – så vi ikke selv skal tage ansvar for det der påvirker os.


Vores tankegang og mentale-indstilling har en stor betydning for det udbytte som vi får –

så hvis vi har mest fokus på det der er svært, eller det der kan være svært, eller frygter at lave ”fejl” –

så bliver vores hjerne rigtig god til det.


Vi kan heldigvis hjælpe vores hjerne ind på den bedste vej – så den ikke får lov til at løbe løbsk i et tankemylder som gør os utryg, og i en informationsmængde, om hvad der kan være svært.


Jeg ved at jeg ofte kommer til at skrive lidt lange blogindlæg – det er bl.a. fordi at jeg bliver grebet af, at det hele hænger sammen, og har en stor påvirkning og betydning for hinanden – så det kan være lidt svært hvor jeg lige skal stoppe.


Jeg har en stor passion for hvordan vi kan hjælpe os selv på den bedste måde, både til udvikling og præstation, eller til håndtering af eventuelle udfordringer der kan hæmme vores udvikling og præstation samt glæden til det som vi gør.


I dette blogindlæg vil jeg forsøge at holde mig til korte overblik, råd og ideer – og forhåbentlig skabe lidt interesse for, hvordan vi kan gøre vores mentale-indstilling lettere for os selv.


Vi kan konstant blive påvirket af hvor svært livet kan være, både fra de sociale medier, fra tv og blandt andre mennesker – og det er som om at det er blevet trendy, at det skal være ”svært”. Det er desværre et quickfix som hjernen søger, som en accept at ”det er synd for mig”.


Det hele hænger sammen og har en stor betydning for hinanden

Det vi oplever til sporten, i træning og stævner/kampe, i hverdagen, i familien, påvirker hinanden.


Vores hjerne har svært ved at skelne mellem de forskellige områder – så vi vil automatisk slæbe påvirkninger med fra det ene, til det andet.

 • En god træningen – påvirker automatisk positivt resten af dagen – samt næste træning, eller et kommende stævne/kampe - og det bliver lettere at finde løsninger hvis noget er lidt svært.
 • Omvendt vil en knap så god træning – også kunne påvirke med en knap så god indstilling for resten af dagen, og frem til næste træning, eller et kommende stævne/kampe – der vil automatisk være mere fokus på det som kan blive svært, eller svært at kunne finde løsninger på det som ”går knap så godt”.

Det skabe uro i hovedet, når hjernen kommer til at blande det hele sammen – så vi ikke helt ved hvor eventuelle ”knap så gode” påvirkninger kommer fra – og derved kan vi have svært ved, at få taget fat i dem og få dem løst.


Det vil resultere i, at der konstant ulmer en usikkerhed enten bevidst, eller lige under overfladen som noget ubevidst. Det fremkalder en stress-tilstand fordi at hjernen mangler tryghed.


Den utrygge følelse vil stresser hjernen, så den er parat til at gå i ”alarmberedskab” når vi skal præstere - f.eks. når vi tager til stævner, til eksamen, eller til et vigtigt møde – så vil hjernen typisk opleve det som noget ubehageligt – ”for sæt nu at det ikke går godt/og at vi fejler?”


Prøv at være opmærskom på nedenstående forslag:

1) Hjælp hjernen ind på den bedste vej

Vores hjerne er styret af følelser og instinkter – og det er ikke altid godt – derfor kan vi med stor fordel, hjælpe vores hjerne til, at have den bedste positive mentale-indstilling til det som vi skal i gang med.


2) Sæt en ”kile” i dit tankemønster

Hver gang du bliver lidt i tvivl – så sig til dig selv: ”Hey – kan det betale sig at jeg tænker sådan” – så hjælper vi vores hjerne til at tage stilling, i stedet for bare at løbe rundt i hamsterhjulet.


3) Ros dig selv

Din hjerne vil elske dig for det – jo mere vi roser os selv for de helt almindelige hverdags ting, og de helt almindelige rutine-ting i din sport – jo mere ro og tryghed skabes der i hjernen. Hjernen får derved skabt et godt og positivt fundament.


4) Glæden til din sport – i stedet for kun fokus på præstationer og resultater

Når vi fokusere på glæden til det som vi skal i gang med – skabes der overskud og overblik til at kunne tage de bedste beslutninger, til at hjælpe dig selv og ponyen/hesten på den bedste måde.


5) Smil

Et afslappet / smilende ansigt påvirker hjernen meget mere end vi kan forestille os – det skaber ro og tryghed i hjernen.


6) Mobiltelefonen – sociale medier og underholdende platforme

Prøv at vurdere om du læser flest opslag om mennesker der påvirker dig med ”knap så positive” påvirkninger – eller om du søger dem som påvirker dig positivt og skaber glæde.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT HJÆLPE DIN HJERNE


Du kan læse flere af mine forslag til optimering og muligheder under dette indlæg


Her på min hjemmeside kan du også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren

ROS DIG SELV (20/8-23)


Vi roser typisk kun os selv hvis vi har gjort noget ekstra godt / ekstra ordinært


Vi glemmer typisk at rose os selv for de helt almindelige hverdags-ting/situationer - fordi det er jo bare noget som vi gør, og vi forventer af os selv

Hvis vi konstant kun fokusere på det som skal være bedre - om vi er gode nok - frygten for at lave ”fejl”, osv. – så vil vores hjerne blive stresset og overbelastet – på samme måde som hvis vi løber en tur, på et tidspunkt vil vi blive trætte, og har brug for en pause, ellers vil vi falde om af træthed – vi tilbyder bare ikke vores hjerne en pause. Vi stresser vores hjerne alt for meget med negative tanker – og glemmer alt det almendige og alt der går godt Vores samfund er præget af en præstationskultur, og en konstant søgen på anerkendelse – det skaber konstant ofre, med flere og flere der oplever mistrivsel og psykiske-påvirkninger i mindre eller større grad - som f.eks. stress og angst o.l. - samt at flere og flere ikke føler sig tilpas, føler ensomhed, og får konstateret en diagnose.


Hvis vi konstant søger anerkendelse for det som vi gør, og om ”vi er gode nok” – bliver det som et rusmiddel – som hjernen konstant vil søge, for at få et quickfix. Vi vil altså konstant bevidst eller ubevidst søge efter top-præstationer uanset om det er i hverdagen, i skole/uddannelse/arbejde eller til ridningen - for at få den eftertragtede anerkendelse/quickfix.


Og så glemmer eller overser vi let, at ROSE OS SELV for alt det som vi kan, og gør for at dygtiggøre os , eller det vi gøre for at klare lidt svære situationer.


Det er som om at der kun er fokus på alt det som er svært, og alt det som ikke lige passer ind i den enkelte persons verden

Det er som om at vi bare hopper ind på et transportbånd og lader os fragte gennem alt det som kan gøre livet svært – uden at hoppe af, og spørge sig selv om: ”Hvorfor gør jeg det så svært for mig selv?”.


Alle kan ikke få de højeste karaktere, den højeste uddannelse, være på landshold, eller at have flest følgere på de sociale medier, og være bedste venner med alle – MEN alle kan hjælpe sig selv med at skabe glæde, tryghed og et godt selvværd.


ET SMIL, OG AT ROSE SIG SELV – er en god kombination til at gøre noget godt for sig selv

 • Hvis vores mentale-indstilling bliver lidt for ALVORLIG – vil vores hjerne være i ”alarmberedskab” – og det vil påvirker alt hvad vi gør, og skal i gang med.

Selvtillid og selvværd

Vi bliver bedre og bedre til at nedbryde os selv – i stedet for at opbygge selvtillid og selvværd.


Med meget få redskaber kan vi heldigvis hjælpe vores hjerne ved stille og roligt at vende vores tankegang – så vi fokusere på, og glæder os over alt det som vi gør, og får gjort, også på ”de knap så gode dage” – i stedet for konstant at fokusere på eventuelle ”fejl”, og ”frygten” for at lave ”fejl”, eller følelsen af, ikke at være gode nok”.


Det tager noget tid at ændre vores tankemønstre – men det er hele arbejdet værd.

Du skal ”bare” tage beslutningen om at hjælpe dig selv – eller at kontakte en mentaltræner der lige kan hjælpe dig i gang med nogle redskaber.


Ros dig selv

 • For noget som du føler ”bare” er helt almindeligt – og som du forventer af dig selv.
 • For det som du gør, for at klare situationer på ”knap så gode dage/træninger/stævner”.
 • For at du fik redet ponyen/hesten rundt – selvom at den, eller du ikke lige havde dagen.
 • For her gang du får afsluttet noget/en opgave – sig til dig selv: ”Det var dejligt, så fik jeg klaret det”.
 • For at du tager ansvar for sig selv.

Din hjerne og dit belønningscenter vil elske dig for det


Vores belønnings-center / belønnings-system i hjernen

Vores hjerne er indrettet sådan, at hvis vi oplever noget dejligt – så frigiver hjernen ”lykkestoffet dopamin” – dette skaber en dejlig tilstand, tryghed, og glæde i både hjerne og krop.


Så når vi ”roser os selv” også for noget ”helt almindeligt” – skabes der en ”lykkefølelse” som gør os glade og mere afslappede – det hjælper os til, at vi bedre kan fokusere på alt det som går ok/fint/godt, i stedet for ”frygten for at lave fejl”.

 • Jo mere vi roser os selv, også for de helt almindelige hverdags-ting/situationer - jo stærkere bliver vores ”belønnings-center”.
 • Det styrker os til, at kunne skabe ”ro på”, tænke positivt, samt skabe glæde og tryghed i hverdagen.
 • Samt til at kunne finde løsninger i pressede situationer.

Dopaminen kan desværre også have en negativ effekt – med at skabe afhængighed – som f.eks.:

 • At vores søgen på resultater, placeringer og anerkendelse – bliver større end f.eks. glæden ved ridningen.
 • At vi skaber en afhængighed til mobiltelefonen – fordi at de sociale medier og underholdende platforme skaber et quickfix.
 • Eller at vi bliver afhængige af de moderigtige energidrikke i farvestrålende dåser/flasker, fyldt med koffein – fordi at hjernen mærker at det skaber en tiltrængt energi.
 • Og så selvfølgelig alt det skræmmende med rygning, eller misbrug af alkohol, medicin, stoffer, m.m. – som også skaber et quickfix, og en tilstand hvor hjernen kan slappe af i et øjeblik.

Ros fra forældre

Rytteren/barnet vil gerne gøre forældrene glade, samt bevise at tiden og pengene er givet godt ud til ridningen – så det kan meget let, bevidst eller ubevidst blive en stressende situation at tage til træning eller stævner for rytteren - fordi at rytteren/barnet håber at det går godt, så man kan få den tiltrængte anerkendelse og ros.

 • Søgen på ros og anerkendelse skaber afhængighed og bliver ofte målet – i stedet for glæden ved at ride. Det skaber stress i både hjerne og krop.

Prøv i stedet for at rose, at spørge ind til hvad rytteren/barnet gjorde for at lave den flotte præstation, eller fik sig kæmpet igennem med en lidt svær pony/hest – på den måde bliver forventningerne og presset på barnet/rytteren mindre.

 • Derefter kan man sagtens rose – for så er det ikke den primære belønning.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT ”ROSE DIG SELV” – OG AT HJÆLPE DIN HJERNE


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af rytteren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering ​


Optimering af sportsudøveren

ONDT, ELLER STRAM I LÆNDEN (23/7-23)


RIGTIG MANGE UDØVERE BØVLER MED LIDT ELLER STØRRE SMERTE, ELLER STRAMHED I LÆNDEN

Dette kan bl.a. skyldes ubalancer fra forskellige steder i kroppen, overbelastninger, eller fra mén fra tidligere skade – men det kan også opstå hvis man er stresset, eller hvis man føler at der er et stort pres. Eller en kombination af både fysiske- og psykiske-påvirkninger.


Når vi dyrker sport er der stor sandsynlighed for at der engang i mellem kan opstå nogle udfordringer med kroppen eller hjerne – heldigvis er der mange gode muligheder for at gøre tingene bedre og lettere for sig selv - så jeg anbefaler at vi tage action, og finde løsninger på eventuelle udfordringer, i stedet for at acceptere det.


Mange bider smerten/irritationen i sig – og over tid bliver det ”bare” en del af hverdagen og sporten - og man begynder automatisk at kompensere når man går, sidder, dyrker sport og laver andre gøremål.

 • Længere tids påvirkninger vil stille og roligt skabe større udfordringer og ubalancer andre steder i kroppen.
 • Det kan også have stor indvirkning på vores mentale-indstilling.

BÅDE KROP OG HJERNE HAR EN STOR INDFLYDELSE PÅ HVORDAN VI HAR DET

Kroppen påvirker hjernen – og hjernen påvirker kroppen. Når det går godt mærker vi typisk mindre, eller ikke noget – men hvis det går ”knap så godt” forstærkes tanker og påvirkninger.

 • Fysiske-grunde: Hvis kroppen giver lyd fra sig – så vil det automatisk også påvirke vores hjerne (psyke/mentale-indstilling).
 • Psykiske-/mentale-grunde: Hvis det ikke går godt i en periode – vil hjernen automatisk forsøge at finde ubalancer i kroppen, hvor den fysisk kan påvirke vores ”frustration”.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ AT MIT BLOGINDLÆG IKKE VEDRØRE AKUT FYSISK TRAUME/ULYKKE

Ved akut opstået smerte efter traume/ulykke anbefaler jeg altid at man bliver skannet, så man sikre sig viden om skadens omfang, og dermed får et godt overblik over behandlingsmuligheder – så man ikke spilder tiden, og dermed forlænger helings-processen, eller at blive behandlet for skaden uden resultat.


DET HELE HÆNGER SAMMEN OG HAR EN STOR PÅVIRKNING PÅ HINANDEN

Når jeg hjælper udøvere med det fysiske- eller mentale-område – skaber jeg altid et overblik over hvordan deres krop og hjerne har det – for at sikre mig at vi arbejder ud fra det bedste udgangspunkt. Så vi ikke arbejder med noget fysisk eller mentalt, som kan stamme fra et helt andet sted.


Mange års erfaring fra at dyrke mange forskellige sportsgrene, samt mange års erfaring med at hjælpe sportsudøvere fysisk, eller mentalt - har givet mig god viden og gode kompetencer til, at vejlede og hjælpe sportsudøvere – bl.a. med at skabe fokus på helheden, for at få det bedst udbytte.


SMERTER ELLER STRAMHEDER HAR STOR PÅVIRKNING PÅ BÅDE VORES FYSIK OG PSYKE

Vi kan kun ignorere irritationerne til en vis grænse – men med alt sandsynlighed vil det indvirke på flg. måder:

Fysisk påvirkning under træning og stævner:

 • Kroppen vil automatisk forsøge at kompensere – og der er stor risiko for at vi overbelaster andre områder.
 • Det kræver mere energi når kroppen skal kompensere.
 • Det bliver svære at lære noget nyt - og at udføre det som man kan.

Psykiske påvirkninger under træning og stævner:

 • Vi bliver lettere irriteret og frustreret hvis kroppen ”giver lyd”, eller ikke kan eller vil, det som vi vil.
 • Hvis vi er lidt nervøse – eller tingene ikke lige fungere i en periode - vil tankerne automatisk prøve at finde nogle steder i kroppen, som kan påvirkes.
 • Det er svære at holde koncentrationen i længere tid – når kroppen giver signaler fra sig.

Hverdagen:

 • Vi har svære ved at restituere når kroppen skal bruge ekstra energi på at håndtere smerter, stramheder eller til at kompensere.
 • Vi bliver lettere irriteret på os selv, venner, familie osv.

VORES TANKER KAN UDLØSE SMERTE

Vores hjerne er simpelthen så stærk, at den kan skabe ”smerte/irritationer” i kroppen - bl.a. hvis vi konstant presser hjernen med noget ”knap så godt”, eller ignorere dens signaler - som f.eks.:

 • Hvis vi er lidt for stressede i hverdagen.
 • Hvis vi ikke lige trives, eller har det helt så godt med os selv.
 • Hvis vi frygter at lave ”fejl” – eller frygter hvis ”noget går knap så godt”.
 • Hvis vi har mest fokus på hvad andre tænker om os.

NÅR KROP ELLER HJERNE ”GIVER LYD FRA SIG” – PÅVIRKER DET OS BEVIDST ELLER UBEVIDST –

OG KAN HAVE STOR INDFLYDELSE PÅ VORES UDVIKLING OG PRÆSTATION, SAMT VORES MENTALE-INDSTILLING.


BEHANDLING

Mange går til en massør, fysioterapeut, eller kiropraktor – og det kan være super godt at få løsnet op i og omkring området – men det er vigtigt at finde ud af, hvad og hvor smerten eller stamheden stammer fra – ellers bliver det bare en quickfix-løsning i en periode, og der er stor risiko for at ”problemet” fortsætter eller opstår igen.


Mange behandlere behandler ofte kun i det område hvor ”kroppen giver lyd” - men ubalancen kan være opstået, og stamme fra et helt andet område – eller fra psykiske-/mentale-påvirkninger - derfor er det vigtigt at bruge en behandler der har en holistisk tilgang til kroppen og mennesket.


STIL KRAV TIL DIG SELV, OG TIL EN BEHANDLER

 • Få lavet en klar plan – så du ikke bare går fra den ene behandling til den næste.
 • Få øvelser som du kan lave derhjemme, så behandlingen ikke kun forgår engang i mellem hos behandleren.
 • Vær god til at få lavet øvelser der kan løsne op, og måske styrke for det belastede område.
 • Vær opmærksom på om smerterne eller stramhederne stammer fra psykiske-/mentale-påvirkninger – så du kan vælge den bedste behandling.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ STYR PÅ SMERTER ELLER STRAMHEDER I DIN LÆND.


Du kan også med fordel læse mit tidligere blogindlæg:

 • ”Tænk på helheden” – lidt længere nede på siden

Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af sportsudøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Link til øvelser:

https://drive.google.com/file/d/1eb8x8pwfvYA3bctRKI1yd78NLliaykxN/view?usp=drive_linkMed sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren

VÆR OPMÆRKSOM UNDER VARME FORHOLD (25/6-23)


HJÆLP DIG SELV TIL AT FÅ DE BEDSTE OPLEVELSER, BÅDE TIL TRÆNING OG TIL KONKURRENCER/KAMPE/STÆVNER.


FORBERED DIN KROP OG HJERNE – TIL DE TEMPERATUR-FORHOLD SOM DU DYRKER SPORT UNDER.

Når temperaturen ændre sig til varme forhold (eller kolde forhold), ændre vi også vores behov for at få tilført ekstra energi.

 • Hjernen skal bruge mere energi til at holde koncentrationen og overblikket - til at kunne tage de bedste beslutninger.
 • Kroppen skal bruge mere energi for at kunne holde en optimal kropstemperatur – hvis den ikke får det, nedsættes vores ydeevne, og andre vigtige funktioner, der kan være afgørende for vores udvikling og præstation, eller til at håndtere eventuelle udfordringer.

VI FORBRÆNER RIGTIG MEGET VÆSKE NÅR DER ER VARMT – BÅDE FRA DEN LUFT SOM VI UDÅNDER, SAMT HVIS VI SVEDER.

 • Hvis vi bare mister 2% i kropsvæske - kan det nedsætte vores ydeevne med 20%
 • Typisk mærker vi ikke det ekstra behov, for ekstra energi i varmen – det viser sig typisk først når vi har behov for optimal koncentration, eller hvis der opstår udfordringer – og så kan vi desværre være kommet lidt på bagkant.

UNDERSKUD AF VÆSKE (VAND)

Hvis vi bare kommer lidt i underskud af væske, kan det være svært at få genoprettet – og dermed er vi stille og roligt på vej ”ned ad bakke” – det kan bl.a. have flg. påvirkninger:

 • At vi lettere bliver irriteret/frustreret.
 • At vi føler uoplagthed, træthed, tung i hovedet og i kroppen, svimmelhed, m.m.
 • At vi har svære ved at tage de bedste beslutninger - og svære ved at finde løsninger.
 • At vi har svære ved at holde koncentrationen.
 • At vi har svære ved at lære noget nyt.

FORBEREDELSE

Ofte er vi desværre alt for dårlige til at forberede krop og hjerne på de forhold som vi skal træne eller konkurrere under – det kan påvirke både udviklingen og præstationen.

 • Planlæg tidspunkter for at spise og drikke , og hvad du skal spise og drikke – så der ikke opstår ”hovsa løsninger”

ALLE VED AT NÅR DER ER VARMT, ER DET VIGTIGT MED VÆSKE (VAND) – MEN MANGE GLEMMER VIGTIGHEDEN AF KOSTEN


QUICKFIX

Vores krop og hjerne kan meget let blive doven og træt, når den er på overarbejde i varmen. Mange oplever en mindre appetit når der er varmt , og at man faktisk spiser lidt mindre, eller lettere måltider - det vil skabe en konflikt mellem lyst/følelser, og et rationelt behov.


REGISTRERE

Vores hjerne registrere hvis vi ikke har energi nok til rådighed, den vil automatisk søge efter quickfix-løsninger, og noget som hurtigt kan tilfredsstille vores belønnings-center. ”Hovsa-løsninger” hjælper os desværre ikke til god brugbar energi, der kan hjælpe os i en længere periode.

Mad:

 • Hjernen vil typisk tænke på fødevare der indeholder sukker, salt og fedt for at få dækket energibehovet – desværre er dette typisk junkfood, som faktisk sløver os
 • Som f.eks.: Pizza, burgere, pomfritter – samt sødesager, is og kage.
 • Sund nærende og energigivende mad – er den bedste kilde til energi til både krop og hjerne.

Væske:

 • Man kan opleve at lysten til at drikke vand bliver mindre, når varmen står på over længere tid – så bliver der måske mere lyst til at drikke noget med smag,
 • Hjernen vil typisk kalde på noget væske med energi som sukker eller koffein.
 • Som f.eks.: Sodavand eller energidrik (de farvestrålende dåser og fladsker).
 • Vand er den bedste kilde til opretholdelse af væskebalancen.

DET HELE HÆNGER SAMMEN – OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN


MOTIVATION VS. SELVDISCIPLIN

Undgå at komme til at stå i situationer med for lidt væske eller energi i kroppen.

 • Motivation: Er ofte styret af følelser – ”Jeg har lyst” – ”Jeg har ikke lyst”. Følelsen af at man ikke kan drikke mere, eller har lyst eller tid til at spise optimal sund, nærende og energigivende kost – fordi at hjerne og krop kalder på quickfix-løsninger i stedet for.
 • Selvdisciplinen: Er derimod styret af en rationel tankegang - ”Hvad kan hjælpe mig”, - ”Hvordan kan jeg hjælpe mig”, så jeg kan yde og præstere bedst muligt”.

Så uanset hvad vores hjerne sender af signaler - så vil en god selvdisciplin hjælpe os, til at kunne tage de bedste beslutninger bedst.


VÆSKE - forslag

 • Vand: Er den bedste væske-kilde – En god tommelfinger regel for vand-indtag på en dag: Drik 0,033 x din kropsvægt = mængde vand. (drik mere hvis du sveder meget).
 • Saftevand (med frugtsukker): Giver ekstra brugbar energi til krop og hjerne.
 • Mineral-tabletter: Hvis der er meget varmt, eller hvis du sveder meget, kan du med fordel tilsætte mineral/salt-brustabletter i dit vand – det hjælper med at opretholde din salt-balance, og hjælper til at holde mere af væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: ”ZERO” elektrolytte fra HIGH5 (brustablet) - (kan bl.a. købes i Føtex).
 • Energi-drik-pulver: Du kan også med stor fordel tilsætte energidrik-pulver i dit vand – det tilføre både energi til krop og hjerne, samt indeholder også elektrolytter, til at binde væsken i kroppen. Brug f.eks. produktet: ”Energy Source” med elektrolytter fra HIGH5 (kan bl.a. købes i Føtex).
 • Du kan også med fordel supplere din væske, ved at spise melon og vindruer – de indeholder både vand og sukkerstoffer som giver energi.
 • VÆR OPMÆRKSOM PÅ: Drop de syntetiske fremstillede energi-produkter (de farvestrålende flasker og dåser) – de giver ikke den nødvendige tilførsel af vand, til opretholdelse af væskebalancen.

Planlæg dit væskeindtag – sørg for at drikke kontinuerligt over hele dagen


KOST - forslag

Sørg for at spise kontinuerligt, og jævnt fordelt over hele dagen. Så du sikre dig, at du får nok sund energigivende mad, og dermed får tilført optimal energi til både krop og hjerne – som både vil hjælpe dig fysisk og mentalt.

Planlæg flg.:

 • 3 x energigivende hovedmåltider (Forslag - Morgenmad: havregryn/mysli med mælk – Frokost: Rugbrød med pålæg – Aftensmad: Grove ris/groft pasta/kartofler, med fjerkræ/fisk/kød, samt grøntsager)
 • 2-3 x mellemmåltider, bl.a. for at opretholde et jævnt blodsukker-niveau, samt at hjælpe til et energi-overskud, der skaber energi til at kunne nødre med detaljerne. (Forslag: Banan – grov bolle med honning/ost – energibar – smoothie med banan/bær).

Planlæg dine måltider – så der ikke opstå ”hovsa- løsninger”.


HJÆLP DIG SELV MED DEN BEDSTE PLANLÆGNING, BÅDE I HVERDAGEN, TIL TRÆNING, OG TIL KONKURRENCER/STÆVNER/KAMPE.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT OPRETHOLDE DIT OPTIMALE ENERGINIVEAU I VARMEN.


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af sportsudøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimeringOptimering af sportsudøveren

TÆNK PÅ HELHEDEN (7/6-23)


DET HELE HÆNGER SAMMEN – OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN

Både i hverdagen, i skole/uddannelse/arbejde, samt til ridningen.


Rutiner og vaner kan være super gode – men hvis vi ikke er visionær, eller undersøger om der er noget ekstra, eller noget andet vi kan gøre for at hjælpe os selv - kan det være hæmmende for både udviklingen og præstationen.


Vores hjerne er så smart indrettet, at den registrere om vi er klar til det som vi skal i gang med

Groft fortolket skanner hjernen om den er klar og forberedt – samt via signaler fra vores nervebane-system, registrere hjernen om kroppen er klar, samt om der er energi nok på ”tanken”.


Hvis der bare er det mindste som kan gøre hjernen i tvivl – så sætter den straks gang i vores ”alarmberedskab”, for at forhindre os i, at kaste os ud i noget som krop eller hjerne ikke er helt klar til – som f.eks.:

 • Hvis træningerne frem mod en konkurrence/kamp/stævne ikke er gået helt så godt.
 • Hvis de seneste konkurrence/kamp/stævner ikke er gået som håbet.
 • Hvis vi ikke spiser og drikker nok – så der ikke er optimal energi til rådighed.
 • Hvis vi fokusere mest på at undgå at lave fejl – i stedet for at glæde os til at vise hvad vi kan.
 • Hvis vi ikke har forberedt os ordentligt på det som vi skal i gang med.

VI KAN HJÆLPE HJEREN TIL AT SKABE TRYGHED – VED AT VÆRE OPTIMAL FORBEREDT,

BÅDE MENTALT - FYSISK - SAMT MED DE BASALE BEHOV


En del af vores hjerne (krybdyr hjernen), er indrettet således at den altid skal være parat til at flygte, hvis den mærker noget ”ubehageligt”.


Vi flygter selvfølgelig ikke fysisk – men hjernen vi forsøge at påvirke os psykisk, som f.eks. ved at give følelser som ”nervøsitet”, samt at hjernen fylder os mest med tanker om det som ”kan blive svært”, og ”frygten for at lave fejl”.


Det skaber tryghed i hjernen når vi er optimal forberedt

Det en kæmpe fordel at være opmærksom på alle områder – fordi at de mindste ”små mangler”, eller tvivl, vil påvirke koncentrationen når der kræves allermest af os.


Så hvis hjernen mærker at der er ubalancer i et eller flere af nedenstående områder, kan det enten påvirke udbyttet af vores træning, eller præstationen til konkurrencer/kampe/stævner - eller at det vil påvirke vores glæde til sporten, fordi at vi konstant mærker noget, som gør os i tvivl om vi er klar.


1) Vores mentale indstilling til det som vi skal i gang med

Hvis vi tænker mest på det som kan ”gå knap så godt”, eller ”det som kan blive svært – i forhold til at GLÆDE os til at vise hvad vi har øvet på, og det som vi kan.

2) Trivsel

Fokusere vi mest på resultaterne og hvad andre tænker - i forhold til glæden ved at udvikle og dygtiggøre os. Samt at huske at fokusere på ”mennesket inde i udøveren”.

3) Optimering: Kost - Væske - Søvn - Hvile

Hvis fokus på energi og restitution underprioriteres - kan det gå udover koncentrationen, indlæringen, udviklingen, præstationen samt vores trivsel.

4) Fysisk

Hvis der er ubalancer i kroppen enten mht. styrke- eller smidigheds-forskelle kan dette have en stor betydningen for både udvikling og præstation.

5) Vi slæber vores oplevelser med os

Alt hvad vi oplever i hverdagen, i skolen/uddannelse/arbejde, fra mobiltelefonen, samt til sporten – flytter vi bevidst eller ubevidst med videre til det næste som vi skal i gang med – så når noget er gået godt, har vi en positiv indstilling til det næste som vi skal i gang med - og omvendt, ofte er det den der påvirker og tynger allermest.


Uanset om vi søger kompetencer til endnu mere udvikling –

eller vi ønsker at kunne håndtere eventuelle udfordringer –

er det en rigtig god ide at gennemgå om der er styr på ovenstående områder.


Så nå mange mentaltrænere eller psykologer skriver, eller forklare dig at du bare skal tænke på den ene eller anden måde, og at du bare skal overbevise din hjerne til det ene eller andet – så er det typisk et quickfix i en periode - men det er måske ikke altid nok – fordi at mange andre ting også har en stor betydning og påvirkning på det som vi skal i gang med - så tvivlen eller usikkerheden vil typisk komme snigende tilbage på et tidspunkt når der kræves optimal af dig.


I en travl hverdag kan der meget let gå gode udviklingsmuligheder tabt

Her tænker jeg ikke på sporten, for det bliver der selvfølgelig afsat tid til – men jeg tænker på alt det udover hoved-sporten - alt det som kan understøtte og skabe tryghed – så din hjerne har optimal overskud til at koncentrere sig i udførelsen af sporten, og det som du ønsker at gøre.


Jeg skriver mine blogindlæg fordi, at det er min store passion at hjælpe sportsudøvere med at finde alle muligheder der kan hjælpe dem, til at få det bedste udbytte af det som de gør.


Jeg sørger altid for, at alle dem som jeg hjælper og arbejder med er 100% informeret om alle optimerende områder, uanset om jeg er hyret til at hjælpe med det mentale- eller det fysiske-område.


Med en holistisk tilgang (fokus på helheden) skaber vi de bedste fundamenter for sund udvikling og præstation, samt god trivsel, både i hverdagen og til sporten - samt med hvordan vi bedst og lettest kan hjælpe os selv til det bedste udbytte – både med fokus på udøveren og ”mennesket inde i udøveren”, med alt det som kan hjælpe og understøtte til både læring, udvikling, præstation, samt glæde.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN FOKUS PÅ HELHEDEN


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af sportsudøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren

SOCIALE MEDIER OG MOBILTELEFONEN (10/5-23)

Skaber stress? vs. skaber et ”tiltrængt” break i hjernen?


Giv dig selv og din hjerne de bedste betingelser for optimal udvikling, restitution, koncentration og præstation.


STJÆLER ENERGI FRA HJERNEN

De fleste har en fornemmelse af at de slapper af med mobilen, de sociale medier, og underholdende-platforme – men fakta er, at det tager energi i stedet for at skabe ro i hjernen – fordi at vi konstant forholder os til det som vi ser og læser.


UNDERHOLDNING FRA MOBILEN

Er bevidst eller ubevidst noget rigtig mange søger til, for at slippe for, eller for at ”flygte” fra vores tanker – der er rigtig mange både unge og voksne der har svært ved at lukke øjnene og slappe af – stilheden ”larmer” simpelthen i deres hoved.


Der skabes en stress-tilstand når vores hjerne konstant skal forholde os til det ene og det andet – samt vores tanker om: ”om vi er gode nok” – ”hvad andre mener om os” – samt ”frygten for at lave fejl”.


KONSTANT PÅVIRKNING AF HJERNEN – PÅVIRKER OGSÅ KROPPEN

Hvis hjernen føler sig lidt presset, vil den automatisk kalde på hurtig energi – kroppen vil dermed udsende adrenalin, som kan hjælpe vores hjerne – over noget tid bliver det en nødvendighed, og så vil kroppen have svært ved at kunne slappe af - derfor får hjernen behov for at blive underholdt endnu mere.


Det er altså et vane-mønster som hverken er sund for hjernen eller kroppen – og da slet ikke når vi skal holde fokus eller koncentrere os under sport.


Behovet for underholdning fra mobilen er blevet så stort for de fleste,

at det bevidst eller ubevidst er blevet en nødvendighed/afhængighed.


INDEN, UNDER OG EFTER SPORT

Min store passion er at hjælpe sportsudøvere, og ”mennesket inde i sportsudøveren” til at få det bedste ud af deres sport, både mht. udvikling – præstation – og glæden i sporten – samt en god trivsel. Derfor vil jeg mest forholde mig til hvordan brugen af mobilen, bevidst eller ubevidst kan påvirke vores hjerne og krop når vi dyrker sport til træning eller konkurrencer.


Kender du det, at du lige vil tjekke om der er ”noget nyt”, inden du skal i gang med sport – eller at du lige hurtigt smutter over på de sociale medier, når du alligevel tjekker starttider, resultater, ser video fra træning/konkurrence, o.l. – din hjerne elsker det - og det er jo ”kun lige et hurtigt lille kig” – men det lille kig, påvirker din hjerne meget mere end du regner med.


NÅR VI SLUKKER MOBILEN, OG SKAL KONCENTRERE OS OM SPORT

Vil hjernen automatisk, bevidst eller ubevidst, bruge energi og kapacitet på at tænke videre på det som vi lige har set eller læst – eller med tanker på, om der er interesse for det som vi lige har lagt op – det stjæler nogle procenter af den energi, som vi skal bruge til at skabe optimal fokus og koncentration på det som vi skal i gang med.


VORES HJERNE HAR BRUG FOR RO TIL AT KUNNE TAGE DE BEDSTE BESLUTNINGER

Der er bestemt ikke noget galt med at bruge mobilen – jeg vil bare synliggøre hvilke betydninger forskellige påvirkninger kan have på vores hjerne - samt at give et overblik over hvor vi let kan optimere, og hjælpe hjernen til at få det bedste udbytte:

 • Til endnu mere udvikling, præstation og glæde.
 • Eller til håndtering af eventuelle udfordringer, der kan hæmme vores udvikling, præstation, samt glæde.

VORES ”MODERNE HJERNE” ER SUPER GOD TIL AT FINDE ”OVERSPRINGSHANDLINGER TIL AT BRUGE MOBILEN, BL.A.:

 • Hvis vi keder os.
 • Hvis noget er lidt svært at komme i gang med.
 • Hvis noget kan blive svært.
 • Hvis der er tanker eller situationer som er lidt svære at håndtere.
 • Hvis vi er lidt nervøse inden vi skal præstere.

Vores ”krybdyr hjerne” (underbevidstheden) kæmper derimod ubevidst for at synliggøre det som fylder eller påvirker os – der forgår altså en inder kamp – og derfor bliver trangen til endnu mere underholdning større og større – fordi at vi ikke lige giver os tid til at få lavet en god planlægning, eller at finde løsninger på det som påvirker os.


”FLYGTER” – I STEDET FOR AT FINDE LØSNINGER

Hvis tingene ikke lige går som vi håber, så vil vi ofte, bevidst eller ubevidst søge opslag fra andre der har det på samme måde – eller hvis vi vil være lidt ”onde” ved os selv, søger vi opslag fra ”alle dem” som bare har det ”perfekt”. Det giver bare ikke noget brugbart at arbejde videre med, eller at finde løsninger ud fra.


PRØV AT VÆRE OPMÆRKSOM PÅ DIT FORBRUG

Jeg er helt med på at de fleste føler at det er en stor social-nødvendighed ”at være på”, og at se/følge det samme som alle andre gør – men det er jo heller ikke fordi at man ikke skal ”være på”.

 • Jeg vil bare opfordre dig til at være opmærksom på hvornår det kan være mest hensigtsmæssigt at holde pause fra mobilen.

IMPULS-KONTROL – HJÆLP DIN HJERNE TIL AT STYRE DINE VANER Det kan være mega svært at ændre på vaner som man stille og roligt har skabt over lang tid - samt at det også kan være svært at skulle ændre på noget som ”alle” andre konstant er på.

 • Følelser: Når du føler trang til at bruge mobilen – så vurdere lige, om det er nødvendigt – eller om det måske var bedre med et lille hvil uden påvirkninger, til at skabe ro i hovedet.

DET ER EN GOD INVESTERING AT TAGE ET HVIL/BREAK UDEN MOBILEN

Hvis vi bliver ved med at putte noget ind i hjernen – begynder den automatisk at arbejde langsommere – det bliver svære at finde løsninger, eller at løse forskellige ”opgaver” – det skaber lettere irritationer og frustrationer hvis noget er lidt svært, eller ikke lige går som vi håber – det bliver svære at holde fokus og koncentrationen.


HJÆLP DIN HJERNE MED AT SKABE DE BEDSTE BETINGELSER, NÅR DU SKAL DYRKE SPORT

Træning:

 • ½ time inden træning: Stop med at bruge mobilen – brug i stedet tiden til at slappe af - samt til at forberede hjernen på, hvad du vil have ud af træningen - samt hvad du vil gøre for at nå det.
 • ½ time efter træning: Vent med at bruge mobilen – brug i stedet fokus på at mærke og evaluere på hvordan træningen gik.

Konkurrencer/Stævner/Kampe:

 • Aftenen inden: Skriv et opslag på dine sociale medier, hvor du informere om at du ikke lige ”er på” (i morgen) fordi at du er til konkurrence/stævne/kamp.
 • Efter konkurrencen: Skriv et opslag om hvordan det gik – også selv om, hvis det ikke lige gik som håbet – så skriv det på en lidt afslappet måde, f.eks.: ”Det var sgu ikke lige min/vores dag i dag – jeg/vi skal hjem og træne lidt på nogle forskellige ting”.

Rigtig mange har ikke lyst til at skrive noget hvis ”det ikke er gået som håbet” – fordi at man føler at det er ”synd for mig” – men det er faktisk rigtig godt for hjernen, at få det delt med andre – det tager lidt af presset, og hjælper hjernen til at det er ”ok” at det engang i mellem ”ikke lige går som håbet”. På den måde har hjernen mere overskud til at finde løsninger på det som ”gik knap så godt”, i stedt for at ”flygte” fra det.


FORÆLDRE

 • Forældre og udøver: Når I køre til træning/konkurrencer/stævner/kampe, så er det en rigtig god ide at snakke sammen, om alt muligt og om planer for træningen/konkurrencen - i stedet for at fordybe dig i mobilen. •
 • Forældre: Hjælp udøveren, og ”mennesket inde i udøveren” til at skabe fokus på hvilken betydning brugen af mobilen kan have inden sport.

RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT GODE MOBIL-VANER


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af sportsudøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren og "mennesket inde i udøveren"

VEJRTRÆKNING (25/4-23)


Der er rigtig mange store fordele ved at have fokus på vores vejrtrækning

En kontrolleret vejrtrækning kan hjælpe os til at skabe ”ro på”, overblik og overskud.


Mange undersøgelser viser at vi er blevet meget mere ”stressede”, og rigtig mange har et forhøjet ”stress-niveau” - bl.a. fordi at vi konstant forholder os til ”om vi er gode nok”, ”hvad andre tænker om os, og ”de sociale medier”.


KENDER DU DET:

 1. At du let bliver irriteret/frustreret hvis du har meget at se til, eller hvis noget ikke lige går som håbet?
 2. At du har svært ved at styre din ”nervøsitet” når du skal præstere?
 3. At du har svært ved at slappe af, eller at falde i søvn?
 4. At du lige mangler lidt for at ”knække koden” til endnu mere udvikling - eller til at tage det næste skridt i præstationen?

Med en aktiv styring af vores vejrtrækning, kan vi selv påvirke hvordan vi reagere i forskellige situationer -

således at vi ikke bare lader følelserne stikke af med os.


FÅ DET BEDSTE UDBYTTE AF DIN VEJRTRÆKNING

Vejrtrækningen er ikke kun en nødvendighed. Ved at bruge den aktivt og målrettet har den fantastiske funktioner som kan bruges, både - inden, under og efter sport – i hverdagen – samt vedr. skole/uddannelse/arbejde.


KONTROLLERET

Med en kontrolleret vejrtrækning kan vi optimere forskellige situationer – både når vi fysisk skal yde optimalt – eller når vi skal skabe ”ro på”, koncentration og overblik. Bl.a.:

 1. Bedre håndtering af symptomerne på nervøsitet.
 2. Skabe ”ro på” i både hjerne og krop.
 3. Nedsætte stress-symptomer i hverdagen.
 4. Skabe overskud og overblik i hjernen.
 5. Vedholde koncentrationen i længere tid.

Uanset om det drejer sig om endnu mere optimering, eller til håndtering af udfordringer eller nervøsitet

så spiller vores vejrtrækning en stor rolle.


SKAB FORSTÅELSE

Vi fungere stadig som vi gjorde i starten af evolutionen – vi fungere ud fra instinkter og fra vores urhjerne – den er vant til at kunne skabe ”stress” i kroppen, som en kamp/flugt-egenskab - så vi hurtigt kunne flygte, eller angribe vilde dyr og fjender, for overlevelse.


Det er bare ikke den tilstand for ”stress” som vi kender i dag – i dag er ”stress-påvirkningerne” ofte følelses-relateret - f.eks.: hvis noget føles lidt ubehageligt - at vi har mange ting at se til – eller mange ting at forholde os til, osv. Vores hjerne vil opfatte det som et ”alarmsignal”.


Dette gør at vi let kommer til enten at ”holde vejrtrækningen lidt tilbage”, eller med ”små hurtigere vejrtrækninger” og dermed vil kroppen også automatisk spænde lidt op, fordi at den teknisk set gør sig klar til at en ”flugt-/kamp-situation”.


Det skaber en dårlig situation for både krop og hjerne når der ikke bliver tilført nok nyt ”ilt” (ny energi) – som så automatisk vil nedsætte vores ydeevne – og dermed vil krop og hjerne, gå i en form for ”alarmberedskab” – dvs. at hjernen fokusere mere på det som ”kan blive svært” - ”det som er svært” - og at man ”frygter at lave fejl” – samt frustration hvis det ikke lige er gået som v håbede - det vil samtidig også tage energi fra vores koncentration.


MÆRKER DET IKKE

Vi mærker desværre ikke altid at krop og hjerne mangler energi I pressede situationer vil kroppen automatisk kompensere ved at udsende ”adrenalin” i korte perioder, for at hjælpe til hurtig energi til krop og hjerne – det kan føles lidt ubehageligt, og på samme måde som man kan mærke ”nervøsitet”.

Hvis vi over længere tid ignorere krop og hjernes signaler – opstår der stille og roligt et forhøjet stress-niveau i kroppen – og det påvirker alle situationer.


LØSNING:

Hvis vi fokusere på at få styr på vores vejrtrækning – så vil vores krop og hjerne ikke komme i energi-underskud – og dermed vil kroppen heller ikke spænde unødigt op – og dermed vil hjernen ikke går i ”alarmberedskab” – og dermed vil der ikke pumpes ”adrenalin” ud i kroppen – og dermed vil vi ikke føle ”nervøsitet” – og dermed kan vi meget bedre holde fokus og koncentration på det som vi skal i gang med - alt det som vi kan - og på at finde løsninger.


Når vi har skabt forståelse for hvordan vejrtrækningen kan hjælpe os i forskellige situationer – er det meget lettere at lære, at bruge vejrtrækningen aktivt så den kan hjælpe os.


Du har nok hørt det mange gange – ”HUSK AT TRÆKKE VEJRET”

De fleste starter med at trække luften ind – men lungerne er i forvejen fyldt op med det gamle luft – dermed er der ikke plads til at få fyldt optimal ny energi ned i lungerne, til at skabe ”ro på”, overskud og overblik.


EN OPTIMAL VEJRTRÆKNING – STARTER MED EN UDÅNDING

Så der skabes plads til at trække masser af nyt luft (energi), helt ned i det nederste af lungerne

 1. Start med at tømme alt luften fra lungerne, stille og roligt ud gennem munden
 2. Træk derefter stille og roligt masser af nyt luft ind gennem næsen
 3. Føl samtidigt at du skaber ”ro på” i hjernen

Ps. det kan føles lidt akavet og svært de første mange gange – men jo mere du træner det og bruger det – jo lettere bliver det – og jo mere kan det hjælpe dig.


PLANLÆGNING

Start med at lave nogle planer for hvornår du vil skabe ekstra fokus på din vejrtrækning

Gør det let for dig selv at huske – indtil det bliver mere naturligt – f.eks.:

 1. Inden du skal i gang med sport: Tøm lungerne, og træk masser af nyt luft ind gennem næsen – samtidig med at du fokusere på hvad du gerne vil have ud af træningen/konkurrencen/kampen/stævnet, og hvad du vil gøre for at når det.
 2. Vedr. skolen/uddannelsen/arbejde: Hvis hjernen bliver træt, og har svært ved at holde koncentrationen, eller hvis noget er svært – så sæt dig tilbage i stolen, og tøm luften fra lungerne ud gennem munden, og træk masser af nyt luft ind gennem næsen – det skaber energi og overskud til at fortsætte.
 3. Når du sidder i bilen: Prøv at slappe af – træk vejret stille og roligt, også selv om at du har travlt – så kan du bedre forberede din hjerne på det næste som du skal i gang med, og hvordan du vil få det bedste ud af det.
 4. Hvis du mister koncentrationen: Og hjernen søger mod mobiltelefonen for at skabe et quickfix for hjernen. Prøv i stedet at skabe ”ro på” i hjernen – tøm lungerne og træk masser af nyt luft ind gennem næsen – skab ”ro på” i det som du er i gang med, eller forbered dig til det som du skal i gang med.

VEJRTRÆKNINGEN KAN ALTSÅ HJÆLPE I ALLE SITUATIONER, TIL AT GØRE DET LETTE FOR DIG SELV –

I STEDET FOR AT ”STRESSE OP”.


TRÆNING

Prøv at træne din vejrtrækning når du lægge hovedet på puden, inden du skal sove

 1. Tøm stille og roligt lungerne for alt den gamle luft, ud gennem munden – så det ikke tager pladsen for den nye luft vi trækker ind.
 2. Træk derefter, stille og roligt, masser af nyt luft ind gennem næsen – hold luften inde i 2-4 sek.
 3. Tøm igen luften stille og roligt fra lungerne – denne gang er det gennem næsen – Det kan føles lidt ubehageligt, fordi at kroppen vil føle at den har behov for at gøre det hurtigt ud gennem munden.
 4. Fortsæt derefter 3-4 gange – hvor du kun bruger næsen, tømmer lungerne, og trække masser at nyt luft ned i lungerne.
 5. Prøv samtidig at mærke, at du stille og roligt skaber ”ro på” i både krop og hjerne.

GENTAGELSER OG IHÆRDIGHED

Både i hverdagen samt til træning og til konkurrencer/stævner/kampe. På samme måde som ved alt andet vi gerne vil dygtiggøre os i - kræver det træning og masser af gentagelser at skabe nye vaner – men jeg kan garantere dig, at det er en god investering.


HUSK, at alt det som vi gør – hænger sammen med det udbytte som vi får


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT FÅ SKABT EN OPTIMAL VEJRTRÆKNING


Jeg har over 30 års erfaring i at bruge, og rådgive i hvordan sportsudøvere kan få det bedste udbytte af deres vejrtrækning - hvor den kan hjælpe dig, og hvordan du skal bruge den i forskellige situationer – både til endnu mere udvikling, eller til håndtering af udfordringer.


Her på min hjemmeside kan du læse meget mere om mine forslag til optimering af sportsudøveren, og hjælp til mental-sundhed, trivsel og velfærd – samt optimering til sund udvikling og præstation


Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental – og fysisk-træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren

FORÆLDRE OG TRÆNERE (13/2-23)


SPROTSUDØVERENS TRIVSEL

Der er gang i den mht. fokus på ”Den mentale trivsel” – eller mangel på samme

 • I programmet ”Fodboldens usynlige syge” vist på DR1 (d. 5/2-23) – kunne man følge nogle kvindelige fodboldspillere der fortæller deres oplevelser, om hvordan de for år tilbage – oplevede et stort mentalt pres ved at være eliteudøver, med bl.a. vejninger, krops-fokus, samt forældres bevidste eller ubevidste pres til ”barnet / udøveren” – som havde store psykiske konsekvenser for dem den gang, og stadig trækker dybe spor i deres liv i dag.
 • I 2019 viste DR1 dokumentaren "Svømmestjerner - Under Overfladen" – hvor man fulgte svømmere, der for år tilbage havde føle et stort mentalt-pres med bl.a. mistrivsel, vejninger, samt bevidst – samt senere er der også kommet frem at der er bevidst eller ubevidst mobning, som stadig påvirker flere af dem.
 • Et af Danmarks største kvindelige badminton talenter, 22 årige dublespiller Freja Ravn har valgt at stoppe karrieren omgående, fordi hun har mærket, at hun ikke trives i elitesport. (læs på TV2 d. 11/2-23)
 • En af verdens bedste håndboldspillere Mikkel Hansen er blevet sygemeldt pga. symptomer på stress – dette meddeler hans klub Ålborg Håndbold d. 8/2-23

Der komme konstant nye tilfælde af sportsudøvere med mistrivsel og symptomer på stress -

både talenter, elite og professionelle - så et eller andet mangler bevågenhed.

Både fra trænere, klubber, forbund, og forældre


Jeg vil på ingen måde tage udgangspunkt i bestemte sager – bare følge op med vigtigheden i, at skabe fokus på ”mennesket inde i udøveren”, og ikke kun på hvordan udøveren præstere.


DER ER NOGET DER IKKE HELT FUNGERER

 • UDØVEREN - Enten er det udøveren der er alt for god til at skjule sine problemer/udfordringer i for lang tid.
 • TRÆNERE OG LEDERE - Eller også er det træner og leder der har mest fokus på udøveren og præstationen – og overser eller glemmer ”mennesket inde i udøveren”.
 • FORÆLDRE – Eller måske er det forældrene der er blevet alt for gode til, at sole sig i deres ”barns” succes – og helt overser eller glemme at være opmærksom, eller spørge ind til hvordan deres ”barn” har det – både i sporten og udover sporten.

FORÆLDRE OG TRÆNERE HAR ET STORT ANSVAR

Jeg bliver helt sørgelig indvendig – når sportsudøver kan stå helt alene med ”knap så gode tanker” – uden at de selv gør noget - eller at forældre, eller trænere registrere adfærds- eller krops-ændringer hos en sportsudøver, tidligt i situationen.


PROBLEMERNE OPSTÅR TYPISK FORDI AT DER IKKE BLIVER SØGT HJÆLP ALLEREDE NÅR DE FØRSTE ”SYMPTOMER” VISERE SIG

Jeg forstår simpelthen ikke, at vi ikke er kommet længere mht. fordelene / vigtigheden i at søge hjælp til vores mentale trivsel hvis noget ikke lige fungere.


Hvis der er stor opmærksomhed både fra udøveren selv, og fra alle omkring udøveren – bl.a. fra trænere, ledere, Forbund, Team Danmark, og forældre – så er der meget større muligheder for at hjælpe udøveren, og ”mennesket inde i udøveren” inden noget påvirker alt for meget.


SUPERWOMAN / SUPERMAN

På en eller anden måde kommer både sportsudøveren og alle andre, måske bevidst eller ubevidst til, at tillægge sportsudøveren nogle mentale ”super kræfter”.

 • Det kan skabe store udfordringer, fordi at sportsudøveren kan derved have svært ved at være ærlig – bl.a. fordi at vedkommende ikke vil tabe ansigt, overfor familie, venner, andre udøvere, eller trænerene - eller gøre forældrene nervøse.

DESVÆRRE ER DER STADIG EN STOR TABUISERING AF AT HAVE MENTALE-UDFORDRINGER – OG DER ER STADIG TABUISERET AT BRUGE MENTALTRÆNER

Mange sportsudøvere, forældre og trænere føler at det er pinligt at have brug for hjælp til den mentale del – derfor fortsætter de ofte med mentale-udfordringer – og måske fortsætter de linen ud, så det påvirker trivslen både i hverdagen og til sporten - og i værste falde ”lukker de sig inde i sig selv”, eller får symptomer på diagnoser som stress, angst, spiseforstyrrelse, depression o.l.


MOTIONIST, ELITE- ELLER PROFESSIONEL UDØVER

Alle sportsudøvere og i alle sportsgrene er i risiko gruppen for, at føle sig mentale-presset, og føle mistrivsel på den ene eller anden måde – uanset hvilket plan de dyrker deres sport.


MÅL OG AMBITIONER

Der er bestemt ikke noget forkert i at have mål, og at stræbe efter at nå langt i, og med sin sport – bare der konstant er en klar og synlig kommunikation, og forståelse hele vejen – samt at de mentale kompetencer går hånd i hånd med den sportslige udvikling.


Hvis der er mest fokus på præstationen i forhold til GLÆDEN ved det som man gør – og glæden ved at finde løsninger, til at udvikle sig - så kan der let opstå en ubalance i hjernen.


DERFOR ER DET MEGA VIGTIGT AT FORÆLDRE ER OPMÆRKSOMME PÅ BÅDE UDØVEREN OG DERES ”BARN” –

SAMT AT TRÆNEREN ER OPMÆRKSOM PÅ DERES ”ELEV/UDØVER”


HVOR ER FORÆLDRENE OG TRÆNERENE ?

Det er som om at der er en holdning til at ”problemerne / udfordringerne” ikke rammer, eller kan ramme ”vores barn / vores familie” – det er altid de andre. MEN fakta er at alle kan blive ramt – hvis man ikke er opmærksom.


VI MANGLER STADIG AT SÆTTE STOR FOKUS PÅ ”MENNEKSET INDE I UDØVEREN”

Forældre kan meget let komme til at leve gennem deres barns sport og præstationer – for hvem vil ikke være stolt når ”barnet / udøveren” præstere godt.


Udfordringen er bare at ”barnet / udøveren” er super god til at aflæse forældrenes glæde, og ser hvor stolte de er - og hvor stolte forældrene fortæller om ”barnets / udøverens” succes til deres omgangskreds. Uden at være opmærksom på hvordan ”mennesket inde i udøveren” har det. Det hele kommer let til kun at gå op i om ”hvordan det gik godt til sporten”.


Forældrene kan jo sagtens glæde sig over ”barnets/udøverens” succes – ved at spørge ind til hvordan ”barnet/udøveren” har det , og hvad det gjorde for at lave den flotte præstation - i stedet for kun at rose for præstationen.


ROS OG ANERKENDELSE ER VANEDANNENDE SOM NARKOTIKA OG ALKOHOL

Jo mere vi mennesker bliver rost og får anerkendelse – jo mere ”blomstre vi”, men jo mere søger vi det også.

Det er jo også rigtig godt – udfordringen er bare at det typisk skal mere og mere til for at opnå ros og anerkendelse fra andre – og det kan blive stressende for udøveren at skulle honorere dette.


Jeg arbejder med rigtig mange sportsudøvere der føler at det er pinligt, hvis de ikke selv kan håndtere et psykisk-pres, eller mentale-udfordringer. Derfor ligge jeg en stor ære i at holde fuld diskretion og tavshedspligt overfor alle de udøvere som jeg hjælper – så de kan føle sig trygge og i et ”sikkert rum”.


Jeg hjælper sportsudøvere, forældre og trænere, på en let brugbar måde – og skaber fokus på både udøveren og ”mennesket inde i udøveren”.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT GØRE DET BEDSTE FOR DIG SELV SØG HJÆLPE TIL AT HÅNDTERE

SMÅ, ELLER STORE UDFORDRINGER


Du kan også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, her på min side.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren

HAR DU TAGET DET BEDSTE VALT FOR 2023 ? (18/1-23)


HVORDAN VIL DU FORME 2023

• Ønsker du at fortsætte i 2023, med at gøre det samme, som du gjorde i 2022 ?

• Ønsker du at optimere på nogle områder (mentalt eller fysisk) i 2023 ?

• Ønsker du at ændre på dine handlingsmønstre og måder at håndtere forskellige situationer på i 2023 ?


DET VIGTIGSTE ER AT TAGE ANSVAR FOR OS SELV - og gør det bedste for at hjælpe sig selv.

Vi er blevet rigtig gode til at give samfundet eller andre skylden for at livet eller ”noget”, kan være svært.

Hjælp dig selv - STOP med at gøre de samme ting, hvis du ikke er tilfreds, eller hvis det ikke fungere for dig - Skab ændringer på det der ikke fungerer.


ALLE KAN IKKE VINDE , ELLER VÆRE DEN BEDSTE –

men alle kan gøre det bedste for at hjælpe sig selv –

til både udvikling, glæde og god trivsel.


Året er godt i gang, og det vælter ind med reklamer på de sociale medier, fra den ene personlig træner eller kostvejledere efter den anden, med bl.a. livsstilsændringer, eller slankekurer der holder hele livet – samt med mentaltrænere (der har sat ansigtsfolderne i den rette ”tillids-skabende” facon), som kan være med til at ændre dit liv, og klare dine udfordringer.


Og det kan være super fornuftigt at få hjælp udefra – til at få set på sine vane-mønstre, og til at få et nyarrangeret blik på den måde man håndtere forskellige situationer. Det kan være med til at hjælpe sig selv endnu mere og bedre.

• Til at få skabt nye kompetencer til endnu mere udvikling, præstation og glæde.

• Til at få redskaber, til at håndtere eventuelle udfordringer.


Hver dag når man ser og læser nyheder er der fokus på ensomhed, stress, angst, dårligt selvværd og mistrivsel blandt både børn, unge og voksne.

Næsten hver dag møder jeg, eller hjælper unge og voksne sportsudøvere med at håndtere bl.a. ovenstående udfordringer, som udover at påvirke deres hverdag også påvirker deres sport.


Det kan være svært at få taget hul på noget der stille og roligt har sneget sig ind i vores hjerne. Rigtig mange acceptere påvirkningerne, og går desværre med udfordringerne i længere tid uden at gøre noget – fordi det ”bare” er blevet en del af dem - og det har selvsagt påvirket dem, og styrket dem endnu mere i at ”meget er svært”.


JEG ELSKER AT HJÆLPE SPORTSUDØVEREN OG ”MENNEKSET INDE I SPORTSUDØVEREN”

Det er så mega fedt at se og høre når vi stille og roligt får ryddet lidt op i de mentale indstillinger, hvor tanker og følelser har hæmmet en positiv indgangsvinkel - og får skabt et overblik, som giver god mening for personen. Derudfra finder vi fokus-områder og redskabet der kan hjælpe rytteren og ”mennesket inde i rytteren” både i hverdagen og til ridningen.


HUSK AT DET HELE HÆNGER SAMMEN - OG HAR EN STOR BETYDNING FOR HINANDEN


VORES HJERNE ER STYRET AF TANKER OG FØLELSER

Vores hjerne bliver god til de påvirkninger som vi giver den – så hvis vi hovedsageligt fylder hjernen op med alt det som:

• Vi ikke kan - eller ikke er gode til

• Vi ikke er helt tilfreds med.

• Tvivl om vi er ”gode nok”.

Så glemmer vi at GLÆDE os over alt det som vi kan - og at ROSE OS SELV for alt det som vi har trænet/kæmpet for at vi kan.


VORES MENTALE INDSTILLING TIL DET SOM VI GØR, OG SKAL I GANG MED – har en stor betydning for det udbytte som vi får

Et smilende/afslappet ansigt skaber ”ro på” og tryghed i hjernen – hjælper til at skabe overblik, til at klare det som man skal i gang med.

Et alvorligt ansigt skaber utryghed og sætter hjernen i alarmberedskab – skaber mest fokus på det som kan blive svært, eller gå ”knap så godt”.


HVIS VI ”FRYGTER” AT LAVE FEJL -

VIL DET FJERNE FOKUS FRA ALT DET SOM VI VED AT VI KAN.


VI STRESSER VORES HJERNEN HVIS VI KONSTANT ER ”PÅ VEJ”, ELLER IKKE ER HELT TILFREDS MED OS SELV

Vi kan gøre rigtig mange situationer meget lettere for os selv – ved at tage ansvar. Hvis du oplever noget som påvirker dig ”knap så godt” – så prøv at stille dig selv spørgsmålet: ”Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mig selv på den bedste måde?”


Når vi aktivt påvirker hjernen ved at sætte en ”kile” ind mellem de tanker og følelser som vi normalt bliver påvirket af – så skal hjernen aktivt tage stilling til den påvirkning – det gør at vi har mulighed for at påvirke hjernen – i stedet for at fortsætte med, at lade hjernen tage styringen med tanker og følelser.


TAG ANSVAR

Brug starten af året på at hjælpe dig selv – eller at få hjælp udefra – til at opbygge nye kompetencer og robuste fundamenter – der kan hjælpe dig både i ridningen og i hverdagen.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED AT TAGE ANSVAR – FOR AT KOMME GODT I GANG MED 2023


Du kan også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, her på min side.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering


Optimering af sportsudøveren

EVALUERING AF 2022 - MÅLSÆTNING FOR 2023 (31/12-22)

Evaluering af 2022 En grundig evaluering af året, skaber en rigtig god og vigtig viden - som giver os et godt grundlag til, at lave gode og realistiske målsætninger, og planer for det nye år.

• Hvad var godt ?

• Hvad var ”knap så godt” ?

• Hvad skal vi bruge, eller ændre til næste gang/år ?


Evalueringen er desværre kommet under pres

Gennem de sidste 16 år har jeg hjulpet, og samarbejdet med sportsudøvere indenfor mange forskellige sportsgrene – både med kompetencer til endnu mere udvikling og præstation – eller til håndtering af eventuelle udfordringer.


Inden for de seneste få år, kan jeg se at evalueringen er kommet under pres – rigtig mange har svært ved at koncentrere sig om noget der er sket - eller måske ønsker at glemme, hvis noget ikke er gået som håbet. De fleste skynder sig videre – i søgen på, og håb om det næste resultat.


Jeg har en fornemmelse af, at grunden kan være et højt ”stress-niveau”, som man kan finde hos rigtig mange mennesker. Det kan være svært at finde ro i hovedet, i længere tid ad gangen – bl.a. fordi at vi konstant er blevet vant til at lade os ”underholde af mobiltelefonen (de sociale medier)”.

Derfor kan fordybelse og glæden ved at nørde med evaluering, desværre være svær at praktisere.


Prøv at stille dig selv nedenstående spørgsmål:

1) Har du haft et år med succes – både som udøver og menneske ?

• Med glæde – og med gode oplevelser ?

• Med god udvikling – og med gode resultater og præstationer ?

• Med god trivsel - og et godt selvværd ?


Eller:

2) Har dit år været præget af udfordringer – og haft mest fokus på ”det knap så gode” ?

• Fleste stævner/konkurrencer/kampe med nervøsitet – i forhold til glæden, til at vise/prøve det af, som du har trænet på ?

• Fleste træninger med alvorlige, sure og frustrerende tanker – i forhold til fokus på glæden ved at dyrke din sport, og at finde løsninger ?

• Fleste ”hovsa-løsninger” mht. mad og drikke inden og efter træning/konkurrencer – i forhold til god planlægning ?

• Mest fokus på ”fejl”, eller noget ”knap så godt” – i forhold til at finde løsninger ?

• Mest fokus på resultater, placeringer og konkurrenter – i forhold til fokus på alt det som du kan, samt at hjælpe dig selv ?


HVAD GJORDE DU FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2022 ?


HVAD VIL DU GØRE FOR AT FÅ DET BEDSTE UDBYTTE I 2023 ?


Skab fokus på det som du kan gøre noget ved, og selv kan påvirke –

i stedt for at fokusere på alt det udefrakommende, som vi ikke selv er herre over.


Mental indstilling

Vores hjerne bliver god til den måde som vi påvirker den på – så hvis vi ”konstant” har mest fokus på det der ”skal blive bedre” - så vil vores hjerne automatisk blive dårligere til, at glæde sig over alt det gode - og alt det som vi har arbejdet på - samt alt det som vi kan.

• Derfor er det vigtigt at vi hjælper hjernen ind på den bedste vej – og ikke bare forventer at hjernen kan lave en god evaluering.


Fokus på alt det gode – og det der gik godt

Når vi evaluere, er vores hjerne rigtig god til at fokusere på alt det som vi gerne ville have gjort anderledes – vi bliver dårligere og dårligere til at rose os selv, og gør det kun når noget er gået ekstra godt.

• Prøv at hjælpe din hjerne til at fokusere på alt det gode – også de helt almindelige ting, som du bare gør i sporten, i hverdagen og i skole/uddannelse/arbejde, og bare ”forventer” at du kan – men du har jo på et tidspunkt brugt tid på at lære det, så det skal du jo stadig være glade for, og rose dig selv for.


Konstruktiv evaluering

Det er vigtigt at vi har en konstruktiv tilgang til evalueringen, så det ikke mest, går op i at ”nedbryde” os selv, ved kun at finde ”fejl”, eller noget ”knap så godt” – så alt det der gik godt, og som vi har arbejdet hårdt på at nå, bare bliver skubbet i baggrunden – til fordel for det som vi gerne ville gøre bedre.

• Jo mere vi har fokus på alt det gode - jo lettere kan vi finde løsninger, på noget som vi gerne vil blive bedre til, eller til at håndtere eventuelle udfordringer – på den måde kan vi bedre lave nye målsætninger, og nå dem.


Det er ikke kun dig som udøver – du skal evaluere på – men også dig som menneske - ”mennesket inde i udøveren”

Det hele hænger sammen, og har en stor betydning for hinanden. Din trivsel i hverdagen, i skole/uddannelse/arbejde har en stor betydning for din sport – og omvendt.

• Der er masser af undersøgelser der viser at alt for mange har store stress-påvirkninger – bl.a. pga. vores perfekthedskultur, og søgen på anerkendelse.

• Husk at det er dig der vælger din mentale indstilling – ikke omverdenen.


Undgå at slæbe ”knap så gode” handlingsmønstre med dig

Når vi laver grundige evalueringer – Hvad var godt? – Hvad var knap så godt? - har vi rigtig god mulighed for at sortere i hvad der med fordel kan bruges og arbejdes videre på – samtidig kan vi få synliggjort de områder der vil være hensigtsmæssigt at ændre på.


HUSK – at det er ikke alle der kan vinde –

MEN alle kan være optimalt forberedt - og have gjort alt,

hvad der kan hjælpe både udøveren og ”mennesket inde i udøveren”, til at skabe de bedste oplevelser.


Målsætning og planlægning for 2023

1) Lav realistiske mål ud fra dine evalueringer

• Lav også en realistiske planlægninger for hvordan du kan nå dine mål, både: I sporten - i hverdagen - i skole/uddannelse/arbejde.

• Undgå at du skal ud og indhente noget som du ikke lige nåede i 2022


2) Vær opmærksom på, at der er stor forskel på ”ønsker/håb” i forhold til ”realistiske målsætninger”:

Målsætning ud fra ”ønsker, håb og drømme”: Er påvirket af følelser. Dette er ikke rationelt, og kan let skabe ”knap så gode oplevelser”.

Realistisk målsætning: Skabes både ud fra den viden og de erfaringer som vi har opbygget, og ud fra det niveau som rytter og ponyen/hesten har som udgangspunkt.


3) Ønsker/drømme/målsætninger – skal gå hånd i hånd, med en realistiske målsætning, samt vores viden, kompetencer og niveau.

• Sørg for at lave klare målsætninger og planlægninger ud fra det som er realistisk – og ud fra det niveau som du har opbygget.


4) Undgå at blive ved med at gøre det samme – hvis det ikke virker

Der er desværre alt for mange der bliver ved med at gøre det samme, og hænger i de samme ”knap så gode mønstre”, eller slæbe de samme udfordringer med sig dag efter dag, konkurrence/kamp/stævne efter konkurrence/kamp/stævne. Fordi vores hjerne er super god til at overbevise os om, at det nok bliver bedre i morgen/næste gang – det gør det bare sjældent, hvis vi ikke laver ændringer.


5) Sæt ord på det som du tænker på – og som du virkelig gerne vil.

• Det hjælper din hjernen til at skabe et bedre overblik, over hvad der er realistisk – og hvad der er hensigtsmæssigt at gøre for at nå målet


6) Planlæg, prioritere og synliggøre hvilket udbytte du ønsker dig af hvert enkelt kamp/stævne/konkurrence – i stedet for at drøner fra konkurrence til konkurrence.


Husk på glæden ved processen (træningerne) frem mod dine mål.


RIGTIG GOD FORNØJELSE MED DIN EVALUERING for 2022 – OG DINE MÅLSÆTNINGER FOR 2023


JEG ØNSKER ALLE ET GODT OG LYKKEBRINGENDE NYTÅR


Du kan også læse meget mere om mine forslag til optimering af udøveren, her på min side.

Med sportslig hilsen

Lars mars

Mental- og fysisk træner samt optimering