Træning

Forberedelserne frem mod Lanzarote Ironman år 2000:

Jeg deltog for første gang I Lanzarote Ironman I 1998, hvor jeg havde 2 mål. At gennemføre og dernæst at gennemføre på under 12 timer.

Lanzarote Ironman er en meget hård konkurrence pga. det meget kuperede terræn og næsten altid hård vind - og med en vægt på 94 kg, så vil det selvfølgelig blive lidt ekstra hårdt - men den skulle selvfølgelig prøves igen. Desværre med alt for lidt træning - men med en stor portion vilje gennemførte jeg på tiden 11.55. En virkelig hård konkurrence.

I 1999 var min træning næsten indstillet. Lysten manglede efter at jeg fysisk og mentalt havde brugt så mange ressourcer året før på mange konkurrencer, men I efteråret 1999, skulle næste sæson planlægges og jeg besluttede mig for at køre Lanzarote Ironman igen, denne gang på under 11 timer.

Jeg fandt træningsdagbøger frem fra tidligere år. Der blev sammenlignet, rettet og udregnet. Mit mål var, at jeg skulle træne mere end de foregående år men uden at overtræne og få overbelastningsskader. Dette kan umiddelbart synes svært når man ikke er professionel og ikke har en stor lægestab til at undersøge kroppen.

Jeg benyttede den mest simple metode - at lytte til min krop - når den var træt satte jeg træningsmængden/farten lidt ned og når jeg følte at min krop var frisk igen, trænede jeg på det planlagte niveau. Mange atleter forsøger at indhente den mistede træning ved at sætte intensitet og varighed op, hvilket er en stor fejl. På denne måde er muligheden for overbelastningsskader meget stor, da det ikke er muligt for kroppen at restituere og kroppen derved altid er belastet.

Min træningsplan startede I december 1999. Min krop skulle indstilles på at arbejde efter et skema. Der var god tid til den 20. maj, hvilket gjorde en stille og rolig opstart mulig.

Delmål

Mit første delmål var en halvmaraton I Herning den 31/12-99.Min tid blev 1.34 min. Dernæst havde jeg lavet min planlægning så træningsmængden skulle øges hver måned. Denne planlægning forløb stort set godt, bortset fra 2 x14 dage hvor jeg var syg, bl.a. af lungebetændelse.

Ved at benytte nedenstående link kan du se mit træningsskema fra 1988 og 2000. Der har været uger hvor træningen ikke var konstant. Dette skyldtes at jeg trænede udfra "lyt-til-min-krop" princippet og har holdt fri når jeg har følt mig træt eller lysten har manglet.

Læs hvordan jeg målrettede min træning de sidste 21 uger op til Lanzarote 2000

Svømning:

Jeg har ikke brugt meget tid på at blive hurtigere i denne disciplin. Der skal bruges mange timer i vandet før hurtighed opnås og dette fandt jeg utroligt kedeligt. Derfor accepterede jeg min normale svømme-tid ved 3800 m på ca. 1.05 min.

Cykling:

Jeg har forsøgt at få en del træningsmængde I benene. Hastigheden kommer bedst til mig når jeg har cyklet mange kilometre med moderat tempo. På Ironman distancen er det vigtigt at jeg kan finde en rytme og ikke fyrer det hele af på de første 140 km.

Løb:

Jeg har sat ekstra ind på løbet.. Jeg har trænet fast med en gruppe maratonløbere, hvilket har givet mig en rigtig god langdistance træning, som nok skal hjælpe mig efter de 20 km. Min grundregel er at en Ironman først starter efter 20 km. løb. Herefter giver min vægt mig nogle udfordringer og det gør sgu meget, meget ondt i lår-basserne.

3 uger før:

Her begyndte jeg at nedsætte træningsmængden for at være bedre restitueret til træningen. Så blev træningen mere effektiv og det blev lettere at undgå skader.

2 uger før:

Rejste jeg til Lanzarote for at afklimatisere og træne på øen. Endnu et delmål blev gennemført da jeg gennemførte Vulcano Triathlon, lørdag den 6 maj 2000, dagen efter at jeg ankom til øen. Distancen ved denne traditionelle triatlon er 1500 m. svømning, 40 km. cykling og 10 km. løb - min tid blev 2.32 min. Dette var det sidste hårde træningspas.

1 uge før:

Træningen blev nedsat til et minimum, så kroppen kunne blive frisk og klar til selve Ironman. Benene holdes lidt i gang for ikke at blive tunge og nu tænkte jeg meget på at få mad og væske nok. En flaske med væske fulgte mig rundt hele tiden.

Torsdag den 18 maj

Nu gik tiden stærkt. Jeg havde været til info-møde og pasta-party (der spiser folk som om de ikke skal have føde de næste mange uger). Sidste dag hvor jeg kunne sove normalt inden nerverne begyndte at sætte ind. Jeg svømmede en lille tur på ruten.

Fredag den 19 maj

Fy for pokker nu var det tæt på. Jeg sov så længe jeg kunne. Fra starten af dagen indtog jeg energidrik I en 20% blanding (dobbelt så stærkt som normalt). Dette var for at bygge depoterne op. Mit mål var at drikke ca. 6-7 ltr. sukkerholdigt væske. Som fast føde spiste jeg brød og pasta. Klargjorde cyklen med ekstra slanger og luftpatroner. Pakkede poser med skiftetøj til cykling og løb. Vigtigt at huske da jeg ikke kunne få poserne inden hver disciplin. Hvad der til dagligt ville være en normal ting, er på dette tidspunkt blevet til problemer som skal løses. Dette skyldtes nerverne som kræver ekstra energi. Kl. 15.00 Var der afgang med cykler og poser til startstedet I Puerto del Carmen, hvor cyklerne skal placeres I båse efter startnummer. Poserne med skiftetøj afleveres de rigtige steder. Efter dette tilbage til Club La Santa hvor aftensmaden indtages (pasta med ketchup og brød, stadig masser af energidrik) Kl. 21.00 gik jeg I seng. Sove kunne jeg ikke men at hvile er lige så godt. For mig er det vigtigt at have ro til at tænke på hvad der venter mig i morgen. Jeg læser et blad for at falde til ro. I løbet af dagen havde jeg cyklet ca. 10 km og sovet en del på værelset for at undgå solen.

Lars Mars Johansen  | larsmars@mail.dk